Засега мечката, която нападна жена край Белица няма да бъде убивана, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Или поне докато не нападне отново. От ведомството уточниха, че процедурата за отстрел е предвидена в Закона за биологичното разнообразие.

"Разрешителното е предвидено в законова процедура, независимо от волята на обществото и различни прослойки от обществото. Сега обаче не е задължително това разрешително да бъде изпълнено, в случай, че няма агресивно поведение", посочи Филип Ковашки - заместник изпълнителен директор на агенцията.

От там обясниха още, че неправителствена организация е поела ангажимент дивото животно да бъде прогонено.

Мечката, която нападна жена край Белица, ще бъде отстреляна

"В случай, че те успеят няма да се стигне до обстрел на животното. В случай, че продължат нападенията обаче няма как стоим безучастни. Надяваме се си давате сметка какво означава човешкият живот и какво означава животът на другите твари", каза още Ковашки.

Учат хората как да се държат при среща с мечка в гората

Той обясни, че са длъжни да защитят местното население. "Не можем да оставим хората в региона и тези, които ходят за гъби беззащитни. Жената, която е била нападната в петък е била в гората, за да събира гъби, да си изкарва прехраната. Тези прослойки трябва да бъдат защитени", обясниха от агенцията.