Какво обещаха новите министри?
Какво обещаха новите министри? / БГНЕС
Не съм революционер, а напротив - занимавам се с еволюции и се надявам на приемственост. С тези думи Валентин Радев прие поста на министър на вътрешните работи от досегашния си колега - Пламен Узунов. Радев поздрави ръководството на МВР за работата му около провеждането на изборите и заяви, че ще опита да продължи ,,много добрите неща'', започнати от министерството. От своя страна Пламен Узунов добави, че предава тежко министерство, натоварено с големи обществени очаквания и пожела разум и мъдрост на приемника си. 

Валентин Радев
БГНЕС

Кой е Валентин Радев - министър на вътрешните работи
 
Цецка Цачева прие поста на министър на правосъдието. Пред журналисти тя каза, че приема новия си пост като предизвикателство, което посреща с отговорност. Тя посочи, че за нея само две думи имат значение - диалог и баланс, и в работата й няма да има експерименти. Цачева допълни, че ще се старае по-бързо да придвижва съдебната реформа и акцент ще бъде антикорупционното законодателство.

Цецка Цачева
БГНЕС

Тя посочи, че в работата си с Висшия съдебен съвет ще се старае тонът на противопоставяне да бъде заменен с тон на диалог.

нови министри
БГНЕС

В управленската програма на правителството е заложен ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период, заяви новоизбраният министър на образованието и науката Красимир Вълчев, попитан дали ще се бори за по-високи заплати на учителите и за по-висок процент от БВП за образованието, след като то е приоритет на правителството. Това може да станеq и като финансист, съзнавам колко е трудно това от гледна точка на бюджета, но този ангажимент ще бъде изпълнен, увери Вълчев, който е дългогодишен главен секретар в Министерството на образованието и науката.

Красимир Вълчев
БГНЕС

Системата на делегираните бюджети трябва да бъде подчинена на постигането на целите на образователната политика - за обхващането на всички деца в училище и за подобряването на образователните резултати, каза министър Вълчев. Той съобщи, че се предвижда за 2018 г. да бъде направена корекция в делегираните бюджети на училищата, като ще трябва да се осигури равен достъп до добри учители.
 
Румен Порожанов прие поста министър на земеделието, храните и горите, след като му бе предаден от служебния министър Христо Бозуков.  Порожанов каза, че за първи път влиза през централния вход на Министерството на земеделието и храните.

Румен Порожанов
БГНЕС

„Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, защото както се казва, последният може да забрави да затвори вратата. Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование. Убеден съм, че проф .Бозуков за три месеца, толкова кратък мандат, е успял да се докосне до разнообразието и сложните проблеми и процеси, които стоят. Лично се надявам в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години. Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим”, подчерта Порожанов. Говорим и за проблеми с „Напоителни системи”, говорим и за други второстепенни разпоредители, които изпитват трудности, затова трябва да положим усилия те да бъдат стабилизирани юридически и финансово, каза той.

нови министри
БГНЕС

Новоназначеният социален министър Бисер Петков обяви като приоритет реформата в експертизата на работоспособността и очакваният ефект върху инвалидните пенсии с цел по-справедливо разпределение на публичния ресурс. Петков каза това по време на церемонията по приемане и предаване на постове в социалното министерство. Очакванията са реформата да е готова в началото на 2018 година. По думите на Петков чрез ефектите от законодателните промени ще има възможност да се случи и преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 година, което е разписано в управленската програма.

Кой е Бисер Петков - министър на труда и социалната политика

Министърът припомни и стъпките, по които ще расте минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст . Първото увеличение ще е от 1 юли 2017 г. - 180 лева. Второто от 1 октомври - до 200 лева. По отношение на механизма за минималната заплата, Бисер Петков каза, че ще ползват постигнатото по време на служебния кабинет и преговорите ще продължат. Той увери, че ще бъде осигурена приемственост както в политиките, така и в хората, които ги реализират.

Увеличение на минималните пенсии тази година ще има, но ако не се постигнат икономии от разходите за инвалидни пенсии, няма да има индексиране на старите пенсии, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов след предаването на поста от служебния ресорен министър Кирил Ананиев. Горанов увери, че през 2017 г. увеличението на пенсиите ще се случи така, както е разписано в приоритети на кабинета. Това няма да бъде за сметка на увеличаване на дефицита, посочи новия финансов министър.

Владислав Горанов
БГНЕС

Горанов каза, че увеличението на учителските заплати вероятно ще стане от септември като средствата за повишението за следващите 4 години са 1 милиард и 400 млн. Ръст на минималната работна заплата от догодина с 50 лева е реалистичен. Финансовият министър увери, че данъците се запазват в установените размери, няма да има нови данъчни облекчения.
 
Много ясно съзнавам, че поемам отговорността в качеството си на министър на отбраната в едно рисково за България време - с много конфликти около нас, конфликти в точки, от които могат да произведат напрежение, не само в България, и в целия регион, каза новият министър на отбраната Красимир Каракачанов, който прие поста на церемония във военното ведомство от своя предшественик Стефан Янев, министър на отбраната в служебния кабинет.

Красимир Каракачанов
БГНЕС

"Обръщайки се към вас, се обръщам и към българското общество. Знам, че обществото очаква повече средства за образование, за здравеопазване и за други обществени дейности. Не отричам, това са важни проблеми, които трябва да бъдат решавани, каза Каракачанов пред присъстващите на церемонията. Но съм дълбоко убеден, че българското общество ще разбере, че точно в това време на България е необходима онази армия, която може да съхрани спокойствието, реда, живота и здравето на българските граждани, целостта и суверенитета на българската държава", добави той. Каракачанов обеща, че ще се опита с всички сили да направи така, че онези млади българи, които искат да служат в армията, да го правят с гордост и чест.

нови министри
БГНЕС

Един от приоритетите на външната ни политика ще бъде нашият регион, заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че „светът не свършва с Европейския съюз и САЩ и ще се стремим към балансирана външна политика в региона, като отчитаме членството ни в ЕС и НАТО“. Тя обеща, че няма да прави реформи в МВнР, но ще се стреми към модернизиране и надграждане в работата на ведомството.

Коя е Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи

Новият здравен министър проф. Николай Петров ще продължи политиките по отношение на запазване на договорното начало с Лекарския съюз, което бе възстановено от предшественика му д-р Илко Семерджиев. Тази заявка даде самият Петров при приемането на поста от служебния състав на ведомството. Всичко добро, което екипът на служебния министър е направил, ще бъде прието като добре дошло и ще бъде надградено, посочи Петров и допълни, че ще даде всичко от себе си за реализиране на управленската програма на коалицията.

Николай Петров
БГНЕС

Кой е Николай Петров - министър на здравеопазването

Без да оповести повече конкретика досегашният шеф на Военномедицинската академия обяви, че българското здравеопазване се нуждае от експертиза, работа и резултати и присъствието на новия екип начело на министерството потвърждавало тази теза.

Едно от първите решения на новия министър на регионалното развитие Николай Нанков е смяната на ръководството на Агенция пътна инфраструктура. Нанков обясни, че в агенцията има много неща, върху които трябва да се работи, включително сериозни забавяния върху големи и важни инфраструктурни проекти като магистрала Струма.

Трябва да се търси баланса между опазването на природната среда, качеството на живот на хората и икономиката, каза новият министър на околната среда и водите Нено Димов за приоритетите в неговата дейност.

Нено Димов
БГНЕС

Той каза още, че чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове и чистотата на питейната вода са безспорен приоритет. Според него обаче трябва да се търси баланса между опазването на околната среда, качеството на живот на хората и икономиката.

Новият министър на икономиката Емил Караниколов заяви, че към момента не възнамерява да прави смени в бордовете на държавните дружества, освен ако някъде няма пълно неизпълнение. Нещо друго - мисля да намаля бордовете, а и това е предложение на "Атака", да се намалят бордовете, а не да се правят смени, заяви министър Караниколов на церемония по предаването на поста.

Емил Караниколов
БГНЕС

Сред задачите на ведомството новият министър посочи намаляването на административната тежест за бизнеса, като за целта заедно с деловите среди ще се направи анализ на административните пречки. Целта е те нормативно да се изведат, да се посочи точно кои са пречките и да се определят действията за отстраняването им. Друг ангажимент на ведомството ще е "придвижването" на проектите, свързани с инвестиции, в това число и въвеждането на принципа на "мълчаливото съгласие", каза министърът.

"Радвам се, че поемам тази важна и отговорна позиция, темите в нея са надпартийни и е важно България да се представи достойно на предстоящото първо председателство на Съвета на ЕС", каза на церемонията по предаването на ресора Лиляна Павлова, която от днес оглави Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Тя изрази очакване в следващите месеци темите да бъдат обсъждани в диалог и единство.

Лиляна Павлова
БГНЕС

"Вярвам, че в духа на приемственост ще продължим да работим с госпожа Златева както досега. Работата продължава още от днешния ден. Имаме добре работещ Национален център и много ясен план за действие", каза Павлова.


 
БГНЕС,БТА