/ БГНЕС
Депутатите не желаят да си замразяват заплатите - това бе тяхното решение днес.
 
Гласуването бе в отговор на предложението на председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова, която е представила проект за решение за спиране на преизчисляването на основното месечно възнаграждение на депутатите до края на мандата на 44-ото Народно събрание.
 
Тя и група народни представители смятат, че техните заплати трябва да са в размер на тези, които са получавали техните колеги от 43-ия парламент през декември преди последното им увеличаване.
 
Депутатите отказаха да замразят заплатите си

По време на дебата преди гласуването Крум Зарков от БСП заяви от парламентарната трибуна, че той, и колегите му не са за оплакване по отношение на заплатите си. "Има нужда от нов механизъм за изчисляване на депутатските заплати и трябва да спрем тяхното нарастване, защото хората се дразнят, мнозинството от тях живеят в бедност в страната, каза той. 13 категории държавни служители са обвързани с нашите възнаграждения и не е справедливо да имаме промяна на заплатите си след като 10 години реално няма индексация на пенсиите", аргументира се депутатът.
 
Само 74 депутати от БСП и двама от ДПС гласуваха "за", всички останали бяха "против" и "въздържали се".

След това народните представители включиха в дневния ред за гласуване избиране на министър-председател, приемане на структура и избиране на Министерски съвет. "За" гласуваха 176 народни представители, а един се въздържа, с което предложението бе прието.
 
БГНЕС