След установеното от Етичната комисия плагиатство и вероятност от дисциплинарно уволнение, сега и наказателна отговорност заплашва Петър Илиев. Това смятат юристи, които коментираха казуса пред NOVA

От Софийския университет обявиха, че има данни както за плагиатство, така и опит за прикриване на това чрез второто издание на книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание”. Ректорът поиска уволнението на Илиев, а на ход е ръководството на Юридическия факултет.

Заключението на Етичната комисия: Петър Илиев е плагиатствал

Петър Илиев от своя страна отвърна на удара в Twitter, където написа, че не приема становището. То нарушавало правилника на университета и поне два закона. 
 
 
Петър Илиев: Етичната комисия се е водила от политически съображения

„Няма разлика дали си откраднал вещ, или си откраднал интелектуален продукт. Той винаги е в резултат на нечие усилие. Ако за обикновения гражданин това е допустимо, за юристите и обществениците това е недопустимо”, коментира адвокат Валя Гигова.

Петър Илиев заподозря, че комисията се е водила от политически съображения, за да го засегне лично, а оттам и да уязви партията „Има такъв народ”. На тези критики от Етичната комисия отговориха, че: „плагиатството няма политически цвят и това няма отношение към дейността на комисията”.

Според адвокат Валя Гигова, Илиев може да носи наказателна отговорност и на ход сега е прокуратурата: „Доколкото знам се е самосезирала и на база събрания доказателствен материал би трябвало да излезе, като формира обвинение, или като каже, че няма достатъчно данни за извършено престъпление”.  

Петър Илиев: Няма да бъда унищожен
 

От комисията стигнаха и до извода, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант е опит да се осуети проверката.

„Не може да си издал една книга с над 600 страници и след това да я издадеш с далеч по малък обем, защото това самото е красноречив факт, за да си признаеш, че си нарушил правилата”, смята адвокат Гигова.

„Преиздаването на книги води до актуализация на обема нагоре, не до актуализация на обема надолу. При установени случаи на плагиатство, се прекратява не само трудовото правоотношение на служителя, но и се отнема съответната научна длъжност”, обясни адвокат Атанас Костов.



Трифонов към симпатизантите: И с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев

С коментар за скандала излезе и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов. В пост във Facebook той написа: „Дали Петър Илиев е плагиатствал, или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ”.

Петър Илиев не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт, посочи още лидерът на ИТН.

„Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е:
Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен“, пише още Слави Трифонов.

Ще се стигне ли до уволнението на Петър Илиев - тепърва ще става ясно, но по думите му "Оруеловата „1984” се е пренесла през 2021 година в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели."