Преподавателят в СУ "Климент Охридски" д-р Петър Илиев отговори на Етичната комисия към Софийския университет с няколко публикации в Twitter.

В сайта на университета беше съобщено, че заключението на комисията показва наличие на данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“. 

Заключението на Етичната комисия: Петър Илиев е плагиатствал

"Категорично не приемам становището на Етичната комисия, за което научих от медиите. То нарушава Правилника на СУ и поне два закона. Видно е, че комисията се е водила от политически съображения, за да ме засегне лично, а оттам и да уязви ПП ИТН, от която бях издигнат", пише Илиев. По думите му "Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?".

"Днес в медиите стана ясно, че в комисията на ключова позиция има човек, който е бил учредител и кандидат за депутат от ПП "Да, България". Доколко това е повлияло на решението, оставям на вашата преценка!", пише още Илиев.

Припомняме, че Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка за плагиатство и недостоверност във връзка с постъпили сигнали.

Въз основа на резултатите от проверката комисията излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. 

Петър Илиев пред NOVA: Няма да бъда унищожен

От Софийския университет съобщиха, че това е основание за прекратяване на трудовото правоотношение

Петър Илиев бе предложен за министър-председател от "Има такъв народ". Наталия Киселова тогава обвини Илиев в плагиатство, а това предизвика напрежение между партиите в преговорите за съставяне на кабинет.