Номинираният за министър-председател на "Има такъв народ" Пламен Николов върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство. Той връчи на държавния глава папката с мандат точно в края на конституционния срок - седмица след връчването миналия петък - 30 юли.

Правителството, което ще бъде предложено за гласуване в парламента ще има двама вицепремиери - това ще бъдат Ради Найденов, номиниран за вицепремиер по европейските въпроси и министър на външните работи, както и Петър Илиев - вицепремиер по сигурността и вътрешния ред, който ще бъде и вътрешен министър. Именно кандидатурата на Илиев бе подложена на критики от отделни депутати, с които се водят преговори за подкрепа.

мандат
БТА

При връщането на мандата в президентството стана ясно и новото предложение за правосъден министър - депутатът от ИТН Иво Атанасов. По-рано постът изненадващо се оказа вакантен, след като Момчил Иванов се отказа от номинацията си по лични причини.

Иво Атанасов
БТА

От опит знам колко е трудно да се състави кабинет. Да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на съответното министерство. Хора, които могат да се сглобят в единен и ефективен орган. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача", заяви държавният глава преди да вземе папката.

Йорданов: Ако ДБ, ИБГНИ и БСП искат да има нови избори, няма да ни подкрепят

Той изрази надежда, че ИТН и партиите в парламента ще продължат да водят открит и конструктивен диалог.
 

мандат
БТА

На този фон нито една партия в НС все още не е обявила категорично, че ще подкрепи правителството на Пламен Николов. Единствено от ГЕРБ декларираха по-рано тази седмица, че имат решение да гласуват против кабинет на ИТН.

ИТН и БСП след решаваща среща: Успяхме да постигнем сближаване по почти всички въпроси

"Знаете за кръчмаря и сметките. Когато президентът издаде указ и когато се гласува в зала, ще видим колко гласа, кой къде и как гласува", коментира Тошко Йорданов на излизане от президентството.

мандат
БТА

"Ясно е, че ние очакваме подкрепа от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. С тях сме водили само разговори и с тях сме постигнали общи насоки и очакваме от тях подкрепа. Ако те искат да има нови избори, просто няма да подкрепят кабинета, решението е в тях. Това е демокрация", обясни заместникът на Слави Трифонов в ИТН.

ИТН предлага Иво Атанасов за министър на правосъдието

От своя страна кандидатът за премиер Пламен Николов обясни, че Иво Атанасов е достоен кандидат за правосъден министър. "Спряхме се на Иво Атанасов, защото е изключителен професионалист, също така е председател на нашата Арбитражно-контролна комисия и мисля", обясни той.

А Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме" коментира по-рано, че не само оттеглилия се Момчил Иванов трябва да бъде сменен от проектокабинета на ИТН. "Това е мое умозаключение, може и да греша. Мисля, че би било разумно да има и други оттеглени кандидати за министри. Като например предложеният за министър на вътрешните работи адвокат Петър Илиев. Неговото име се свързва с обвинения за плагиатство, за които Софийският университет е започнал проверка", изтъкна той.

Христо Иванов за Момчил Иванов: За мен остава фактът, че такава кандидатура изобщо имаше

Час след връщането на мандата, държавният глава подписа указа, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере Пламен Николов - кандидат за министър-председател, излъчен от „Има такъв народ“, за премиер на страната.

Ето и окончателният вариант на правителството, което предлага "Има такъв народ":

- Министър на вътрешните работи -  Петър Илиев

- Министър на външните работи - Ради Найденов

- Министър на отбраната - Теодора Генчовска

- Министър на младежта и спорта - Радостин Василев

- Министър на транспорта и информационните технологии - Гроздан Караджов

- Министър на регионалното развитие -  Георги Георгиев

- Министър на финансите - Пламен Данаилов

- Министър на околната среда и водите - Силвия Бакърджиева

- Министър на земеделието и горите - Пламен Абровски

- Министър на труда, социалната и демографската политика - Теодора Пенева

- Министър на образованието, науката и иновациите - Велислава Петрова

- Министър на здравеопазването - доц. Силви Кирилов

- Министър на културата - Георги Султанов

- Министър на правосъдието - Иво Атанасов

- Министър на енергетиката Александър Николов

- Министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова.