След свикването на Народното събрание политическа партия "Има такъв народ" предприе всички прозрачни действия за представяне на политиките и приоритетите ни. Това заяви от парламентарната трибуна Филип Станев от ИТН. Той очерта в детайли постигнатото по време на разговорите с трите политически сили.

По думите му след проведените срещи може да се каже, че в редица сектори е постигнато съгласие и сходство. Филип Станев отчете, че пълно съгласие между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП има в секторите "Правосъдие", "Икономика", "Здравеопазване", "Социална политика", "Образование", "Земеделие" и други.

„Има такъв народ“ представи предложението си за кабинет

"Сектор "Правосъдие" - премахване на специализираните съдилища и прокуратура, въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор, реална съдебна реформа", изброи Филип Станев. Той посочи, че в сектор "Икономика" са постигнали съгласие за промяна на Търговския закон, данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия и други. Филип Станев посочи, че в сектор "Здравеопазване" са се обединили около реформа на модела на здравеопазването чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване, както и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта вълна на коронавируса.

От ИТН посочиха, че в социалната сфера е постигнат консенсус за въвеждане на необлагаем минимум, подпомагане на млади семейства, преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот, ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд.

"В сектор "Образование" - запазване и доразвиване на институционалния, експертен и проектен потенциал в институциите, които администрират и създават наука, ефективна интеграция на малцинствените общности в образователния процес, учредяване на стипендии за студенти от малцинствата, строеж на детски градини, където е необходимо, прецизиране на текстове в Закона за висшето образование с оглед намаляване на броя на висшите учебни заведения у нас", каза още Филип Станев.

"В сектор "Земеделие" - създаване на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители, реформиране на поземлените отношения с цел забавяна не концентрацията на производствен ресурс", изброи още Станев.

Филип Станев ИТН
БТА

Филип Станев: Няма да върнем празна папка на президента в петък

Депутатът от ИТН призова трите партии, с които са водили преговори да подкрепят предложеното от тях правителство ако припознават тези приоритети като общи.

"Неведнъж сме излагали пред вас, че "Има такъв народ" е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните 12 години. В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от вас да подкрепите така предложения от нас състав на Министерски съвет", каза още Филип Станев.