Петър Илиев Има такъв народ
Петър Илиев Има такъв народ
Петър Илиев, чието име бе спрягано за кандидат- премиер на "Има такъв народ" миналата седмица, е сред имената на министрите в кабинета на Пламен Николов. Информацията потвърди и зам.-председателят на парламентарната група на "Да, България" Владислав Панев, който се яви на срещата с ИТН, за да научи от мандатоносителите състава на проектоправителството.

По непотвърдена информация Илиев е спряган за министър на вътрешните работи. В първия състав на кабинет на ИТН, който бе оттеглен, Петър Илиев бе номиниран за министър на правосъдието.

Имената, които се спрягат за министри в правителството на ИТН

Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби, съобщи още миналата седмица председателят на БСП Корнелия Нинова. Самият Слави Трифонов отрече някога да е било планирано Илиев да бъде кандидатурата на ИТН за министър-председател и спешно да е сменен с Пламен Николов след критики в медиите.

Кой е Петър Илиев?

Илиев е щатен университетски преподавател (главен асистент) в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”. Преподава учебните дисциплини „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.

Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е Английско търговско право и Право на Европейския съюз в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал и Американско право в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по конституционно право в СУ, доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема.

Лауреат е на отличието на „Адвокат на годината“. Говори четири езика.

Петър Илиев ли ще е кандидатът за премиер на „Има такъв народ“?

След като името на Петър Илиев се завъртя като вероятен кандидат за премиер, по негов адрес се появи информация, че е бил в борда на "Краун медиа" преди компанията да бъде купена от майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Илиев също така е зет на видния функционер от БСП Пламен Червеняков.