Вчера четири парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ИТН и ДПС внесохме проект на декларация, която призовава за даване не само на пътна карта, но и за реално присъединяване на Украйна към НАТО. Това заяви народният представител и председателстващ комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев, който участва във форум във Военния клуб, организиран от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", за поуките от войната в Украйна, за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия.

Гаджев каза, че става въпрос за предложение за декларация на парламента, а не за решение, което показва волята на парламента и дава указания на правителствените органи без да ги задължава. По думите му много страни в европейската част на НАТО са приели подобни декларации, така че това не е прецедент.

Тагарев: Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна

Според Гаджев това е важно да се случи сега, защото показва политическото послание за настроението в мнозинството от българските политически сили за ролята на НАТО и гаранциите за сигурност към Украйна.

Вече е редно да мислим една стъпка напред - как Украйна ще бъде възстановена и как тя ще бъде интегрирана в системата за сигурност на Европа, каза Гаджев.

Според депутата Украйна може да се присъедини към НАТО след края на войната. Той е на мнение, че трябва да има ясни гаранции, че дадената на Украйна покана за членство през 2008 г. още стои на масата. "Въпросът е сега да има реални действия и това да бъде и българска позиция по време на Срещата на Върха на НАТО във Вилнюс", коментира депутатът.
 
София Господинова/БТА