Скоро ще започне изпращането на военната помощ за Украйна, обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНТ.

Той не можа да каже кога първите пратки ще бъдат на украинска територия, но посочи, че Киев ще получи най-необходимото към този момент.

Той участва във форум, организиран от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", за поуките от войната в Украйна за подготовка, превъоръжаване и изграждане на съвременни способности на Българската армия.

Тагарев: България ще се присъедини към проекта за боеприпаси за Украйна

Тагарев каза, че Украйна първо ще получи това, което ѝ е най-необходимо. 

Министърът на отбраната каза, в отговор на въпрос, че подкрепя членството на Украйна в НАТО и че е участвал в изготвянето на националната позиция по темата.

По повод на политическата декларация на Народното събрание за подкрепа на членството на Украйна в НАТО Тагарев каза, че текстът е добър и се надява да получи максимално широка подкрепа. 

Министър Тагарев каза, че има много широко разбиране, че трябва да има процес на задълбочена, ускорена подготовка за членството на Украйна в НАТО. Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на Украйна ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО, посочи министърът.

Той даде пример с Финландия, чиито въоръжени сили преди приемането ѝ в НАТО бяха напълно оперативно съвместими с тези на НАТО. Тагарев предполага, че на почти същото ниво ще бъдат и въоръжените сили на Украйна, но въпросът е кога ще приключи войната.

Тагарев каза, че подкрепя процеса по присъединяване на Украйна към НАТО и създаването на съвет НАТО - Украйна, което е едно по-високо равнище на взаимоотношенията между НАТО и Украйна.

Членството на Украйна в НАТО няма да се случи сега, а когато условията позволят, основното условие е да не се води война на украинска територия, заяви Тагарев. По думите му другите условия са върховенство на закона, демократични механизми, граждански контрол. Украйна, през всички изпитания, през които минава в момента, много решително ще се справи, ако има остатъчни проблеми, смята министърът.

Той каза, че Министерството на отбраната е в контакт с президентството. Тагарев подчерта, че двете институции, изпълнителната власт и президентската институция трябва да работят заедно, защото работят в един и същи интерес.

Помолен да коментира обсъждания за даване на гаранции за сигурност на Украйна, но не от НАТО, а от определени страни-членки, министър Тагарев каза, че този въпрос не е дискутиран в момента. Тези разговори се водят на двустранна основна, не сме били част от такива разговори и нямаме непосредствени намерения да ставаме част от такива разговори, подчерта Тагарев.
 
София Господинова/БТА, БНТ