„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”.

Това заяви в "Здравей, България" по NOVA военният министър Тодор Тагарев.

Резников благодари на Тагарев за подкрепата за Украйна

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

Той потвърди, че изпращаме стари неща.

"Става въпрос за стари неща, на които така или иначе скоро им изтича ресурса, а те в момента са много необходими на украинската армия. Те са годни, някои от тях ще минат определени проверки, за да се провери, че са годни", добави Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме, е поверителен, но включва снаряди, боеприпаси, и някои системи.

"Няма опасност да останем ние без нужни нам боеприпаси, всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство, и основното съображение при него е пратката да съответства на заявените от Украйна нужди, и на нашите възможности. Пратката не нарушава нормативите ни на запаси от определени средства, а и имаме възможност да осигурим учебно-бойната подготовка на българската армия", посочи военният министър.

Кабинетът одобри нов пакет военна помощ за Украйна

"Предното ръководство на Министерството на отбраната, и лично президентът Радев, направиха публични декларации, че ние няма да се включим в тази инициатива, което намерих за странно, тъй като тя върви в три направления - едното е да бъдат предоставени 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите в страните-членки на ЕС, ние такива нямаме. Второто направление - да се възстановят запасите от такива боеприпаси, а за да се случи това възстановяване - третото направление предвижда да се увеличи производственият капацитет. Имахме посещение от еврокомисар по това направление във ВМЗ-Сопот, за да се види това може ли да стане, и ние казахме "не", - в което за мен няма никаква логика.

"Сега има промяна - подготвяме едно решение, за да се включим в тази инициатива, тъй като България традиционно специализира в такъв тип производство", съобщи Тагарев.

"155-милиметровите боеприпаси са стандартизирани по системите на НАТО и нашата армия трябва да премине към тях. Въпросът е от масов производител и снабдител на други армии, ние да не се превърнем в клиент, когато минем на натовския стандарт. За да произвеждаме такива боеприпаси, обаче, са нужни инвестиции, и те могат да дойдат по линия на ЕС, и те бяха отхвърлени от служебното правителство. Ние говорим сега за инвестиции в нашето военно производство, и когато бъдат направени те - да, ще можем и да снабдяваме Украйна с тях, ще произвеждаме и за себе си, ще снабдяваме и други армии в бъдеще", обясни министърът.
NOVA