/ БТА
Проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО са внесли днес в парламента представители на политически формации, сочи справка на страницата на Народното събрание (НС). Тя е подписана от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски (ДПС), от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов, председателя на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, както и от Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Павела Митова (ИТН).

В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Столтенберг: Ще одобрим дългосрочна помощ за Украйна

Народното събрание категорично настоява за прекратяване на всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа. 

Борел: По-слаб Путин е по-голяма опасност

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия.

Тагарев: България ще се присъедини към проекта за боеприпаси за Украйна

В същото време призовава съюзниците за използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.
 
Нелли Желева/БТА