/ БГНЕС
Дойде време да приемем Швеция като пълноправен член на НАТО, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг по време на разговора си в Париж с Макрон.

Столтенберг сподели, че на 6 юли ще се проведе среща на високо равнище между Турция, Швеция и Финландия с цел деблокиране на процеса по тяхното присъединяване.

Анкара обяви докога Швеция няма да влезе в НАТО

Швеция получи покана през юли 2022 г., но нейната кандидатура, която трябва да бъде ратифицирана от 31 държави-членки, в момента е блокирана от Турция и Унгария. "29 държави приключиха с ратификацията преди много месеци. Призовавам двете страни, които не са го направили да осъзнаят своята отговорност", каза Еманюел Макрон.

Макрон и Столтенберг изнесоха съвместна декларация пред Елисейския дворец, в която Макрон обеща да увеличи френските разходи за отбрана с повече от 2 % от БВП, а генералният секретар на Алианса изрази желание страните членки на НАТО да разглеждат това като минимален, а не максимален праг през следващите години на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна.

Швеция иска да се присъедини към НАТО до срещата на върха във Вилнюс

„Отлична среща с председателя на нашия ключов съюзник Франция. Обсъдихме предстоящата среща на върха, на която ще увеличим подкрепата си за Украйна и ще засилим възпирането и отбраната си. Също така сме съгласни, че е време да приветстваме Швеция като пълноправен член“, написа Столтенберг в своя Туитър.
БГНЕС