Главният прокурор Иван Гешев поиска от Пленума на Висшия съдебен съвет максимално публична процедура и обсъждане по същество на предложението за предсрочно прекратяване на мандата му. Това съобщиха от прокуратурата и уточниха, че Гешев е изпратил писмо до ВСС.

В писмото е посочено, че сигналът на министъра на правосъдието Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

Йорданова внесе предложение за освобождаване на Гешев

Гешев отправя молба до членовете на съвета да разгледат и двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата му - това от бившия служебен министър Янаки Стоилов и това от Йорданова, въпреки множеството недостатъци, юридическата несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите, пише Гешев.

Атанас Атанасов: Гешев се опитва да лустроса имиджа на спецпрокуратурата

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт, посочва главният прокурор.
БТА