/ БГНЕС
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) възобнови производството по административно дело по казуса с искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и се произнесе по съществото на спора, съобщиха от съда.

Делото бе образувано след жалби срещу решението на Пленума на Висшия съдебен съвет от юли 2021 г. С него бе оставено без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор.

Конституционният съд реши преди време, че министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор. Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено, след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. След като решението му е обнародвано в „Държавен вестник“ е възобновено и административното дело във ВАС.

Върховните магистрати от тричленния състав на ВАС приемат, че министърът на правосъдието е активно легитимиран да инициира производство за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т.5 от Конституцията. По този въпрос, ако не са налице процесуални пречки за разглеждането му

Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество. “Провиненията по чл. 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, ако са извършени от така наречените „трима големи“ – административните ръководители на ВАС, ВКС и Прокуратурата“, посочват от ВАС.

Mагистратите от ВАС изпращат административната преписка на Пленума на ВСС за продължаване на административнопроизводствените действия. Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.
 
БГНЕС