Право на Висшия съдебен съвет (ВСС) е да приложи процедурите така, както намери за добре, коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти в парламента във връзка с намерението на ВСС да сезира ЕК, ЕП и други европейски институции за предложението за намаляване на бюджета на съдебната власт. Министърът посочи, че става дума за предложение между първо и второ четене на държавния бюджет, направено от народни представители, което предстои да бъде обсъдено в съответните парламентарни комисии и в пленарната зала. 

ВСС прие декларация срещу предложенията за промени в бюджета

България отделя най-висок процент от БВП за сектор „Правосъдие“, това заяви Йорданова, като уточни, че въпреки това няма резултати от борбата с корупцията на високите етажи и усещане за справедливост в обществото.

„Освен това вчерашните резултати от социологическите проучвания показват какво е доверието на хората“, допълни тя.

„Дебатът относно ефективността на средствата и как се харчат средствата на прокуратурата трябва да бъде воден и аз го подкрепям. Буди безпокойство, че към настоящия момент подходът за програмното бюджетиране в съдебната власт не е въведен ефективно. Аз също задавам въпрос кое обуславя за прокуратурата разходите за почивни бази и обучения да бъдат два пъти повече от общата стойност за средствата за съдилища“, посочи още Надежда Йорданова.

Христо Иванов: Прокуратурата не може да се държи като държава в държавата

Това изказване на правосъдния министър идва в отговор на въпрос дали трябва да се намали бюджетът на съдебната власт, което предизвика бурна реакция от главния прокурор Иван Гешев вчера, а по-късно и на ВСС. Той изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него изрази отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

"Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране", се уточнява в позицията на Гешев.

Гешев: В България е налице полицейски произвол

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН. Аз съм в много добри отношения с хора, като Антон Дончев, академик Сгурев, Георги Марков и много други. Това са велики българи, които бих нарекъл будители”, коментира още Гешев.

Той допълни, че задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори.

Поредната смешна политическа атака - така Гешев определи решението за намаляване на бюджета за съдебната власт.