/ БГНЕС
"Българската прокуратура трябва да разбере, че не може да се държи като държава в държавата. Ако искат българските прокурори да се ползват с уважение и с дължимото им ниво на автономност е добре да започнат да разговарят, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев. Прокуратурата трябва да започне да се отчита за своята ефективност. Докато Иван Гешев е главен прокурор ще бъдат използвани всички законови средства да се търси отчетност за неефективността на прокуратурата. Разбирам, че ще има съпротива от тях, но така е, когато се търси отчетност". Това заяви в Народното събрание лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

Гешев: В България е налице полицейски произвол
 
"Под независимостта на съдебната власт се има предвид независимостта на съда. Гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда. В България прокуратурата през цялото време се опитва да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност. Но е логично прокуратурата да носи други нива на отчетност по други механизми и други нива на отговорност", каза още той.

Ние винаги сме настоявали да се въведат много по-сериозни форми на отчетност и през бюджета за ефективността на работата на прокуратурата, добави Иванов.

Прокурорската колегия на ВСС изрази пред ЕК тревога за независимостта на съдебната власт

Тук става дума за постепенно ограничаване на безконтролността на прокуратурата. Ние сме се явявали на избори с тази цел. И е естествено, когато ограничаваме тяхната безконтролност, те да кажат, че това е противозаконно, обясни още той.

Иванов бе попитан дали не вижда проблеми в работата на съда, а той отговори: "Хората масово си имат проблем с бездействието на прокуратурата. Когато живеем в една страна, която плаща огромна цена, че е корумпирана и че корупцията в България е безнаказана - всички плащаме цената. Цената в България да има ненаказана корупция е чудовищна и хората плащат тази цена, тя не е цена за някакви извънземни".

Правосъдният министър: Скоро ще внеса предложение за освобождаването на Гешев

Иванов все пак направи коментар и за работата на съда. "Естествено, че има множество проблеми с работата на съда, които ще бъдат решавани в рамките на нормалните европейски стандарти за независимост на съда. Трябва да се работи за норма на натовареност. Тази норма не беше изработена от настоящия състав на ВСС, а двама души подадоха оставка, а може би трябваше целия съвет да подаде.

И сред съдиите има корупция, подчерта Иванов. Според него, за да бъде разследвана някой трябва да се захване с тази работа. Т.е прокуратурата трябва да свърши тази работа. МВР има ограничени възможности да стигне далече в разследването без прокуратурата.