Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Главният прокурор изпрати писмо до председателя на парламента заради бюджета и определи ситуацията като поредна смешна политическа атака
"Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент за това, че са налице сериозни проблеми с върховенството на правото в България и с правата на човека, за това, че има все повече случаи на нарушаване на закона от Министерство на вътрешните работи, налице е полицейски произвол и много други проблеми, които ни връщат към нива на престъпност преди приемането ни в ЕС", това заяви главният прокурор Иван Гешев пред медиите преди началото на Пленума на Висшия съдебен съвет. Поредната смешна политическа атака - така той определи решението за намаляване на бюджета за съдебната власт. 

„Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за проект за предложение за изменение на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на съдебната власт. Бюджетът на съдебната власт е бюджетът на ВСС, прокуратурата е второстепенен разпоредител с бюджетни средства”, обясни Гешев.

Вчера стана ясно, че депутати предлагат да се вземат 20 милиона лева от бюджета на прокуратурата, за да се дадат на БАН. 

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН. Аз съм в много добри отношения с хора, като Антон Дончев, академик Сгурев, Георги Марков и много други. Това са велики българи, които бих нарекъл будители”, коментира още Гешев.  

Той допълни, че задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори.

Конституцията и законите не са на мода в България напоследък, те се използват, само когато са удобни. Ще ви кажа и практическият ефект от това, което си мисли някой, че прави. Това не е нещо новаторско. Това е правено през годините и е свършило катастрофално в Конституционния съд. Ефектът – празник за мафията и олигархията, ако се случи. Прокуратурата няма да има пари за експертизи и делата няма да влизат в съда. Ако затвори някоя прокуратура, поради липса на режийни, това е в интерес на престъпността. Сериозна тревога изпитваме за върховенството на закона. Още повече след вчерашното решение на съда на ЕС, че на определени държави може да се спират и намаляват съответните финансови средства, които се отпускат, когато има проблеми с върховенството на правото. Това е поредната смешна политическа атака", посочи  Иван Гешев и допълни: 

Пред пленума на ВСС главният прокурор каза, че отговорността в крайна сметка е на народните представители: "Надяваме се депутатите да дадат пример за спазване на Конституцията и законите и ще се окажат на висотата на своята отговорност”.

„Ние сме длъжни да предупредим, да уведомим европейските ни партньори за нашите притеснения за върховенството на закона. Едва ли не трябва да се молим на изпълнителната власт, за да работим. Това не е в интерес на българските граждани, а само на престъпността“, подчерта отново Иван Гешев.



Затова главният прокурор е изпратил до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него изразява отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

"Едва на 15 февруари 2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт. В писмото се посочва, че с намаляването на бюджетните средства за ПРБ ще бъде нарушена конституционно гарантираната финансова независимост на съдебната власт, което неминуемо ще доведе до засягане на принципа за разделение на властите и върховенството на закона", посочва в писмото си Гешев.

"Предвидената промяна - намаляване на бюджета на ПРБ с още 20 млн. лв. от предложеното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв начин не е продиктувана от съображения, свързани с дейността на прокуратурата и поставя в риск осъществяването на дейността й. На фона на драстичното увеличение на цените на всички услуги, доставки, материали и планираното увеличение на минимална работна заплата това ще доведе до невъзможност да бъде осигурено финансиране на разходите, пряко свързани с магистратската работа по досъдебните производства и разследването, сред тях на възнагражденията на вещите лица по възлаганите експертизи, на разходите за преводи по дела", допълва още в писмото си той.

"Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране", се уточнява в позицията.

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

Вижте цялото писмо: