/ iStock/Getty Images
Политическите решения за закриване на органите на специализираното правосъдието, за намаляване на бюджета на прокуратурата и исканията за оставката на главния прокурор обсъдиха членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с представители на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова - Европейски комисар с ресор „Ценности и прозрачност“, съобщиха от ВСС.

Правосъдният министър: Скоро ще внеса предложение за освобождаването на Гешев

Акцент в разговорите бяха опасностите от нарушаване на принципите за разделение на властите и върховенството на закона, предвид динамичната ситуация в страната и политическите обструкции спрямо съдебната власт, в частност ПРБ. Изложени бяха притеснителни факти и обстоятелства от последните седмици, във връзка с политическата декларация на управляващите партии от 14 януари 2022 г. с призив за оставка на главния прокурор; Законопроекта на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт от 28 януари 2022 г. и предложението за намаляване на текущите разходи на ПРБ за 2022 г. с 20 млн. лв. 

Посочена бе реалната опасност самоцелните политически решения да доведат до връщане на престъпността на нивото от 2012 г., когато започват работа специализираните съд и прокуратура, създадени по препоръка на Европейската комисия от 2009 г. Отбелязано бе, че резултатите от тяхната дейност съответстват на законодателния замисъл за противодействие на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Изложените аргументи за ефективността и ефикасността на прокуратурата бяха подкрепени със статистически данни от Анализа на Специализираната прокуратура, следствения отдел към нея и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012-2020 г.

ВСС с анализ на дейността на спецпрокуратурите (ВИДЕО)

Прокурорската колегия изрази категорично несъгласие с мотивите за редуциране бюджета на прокуратурата, според които „ще се постигне бързо и ефективно реформиране на ПРБ“. Споделена бе увереността, че вносителите са наясно с функцията на бюджета на съдебната власт като гарант на нейната независимост, поради което намаляването му представлява инструмент за неправомерен натиск върху прокуратурата. Съобщено бе за приетото от Прокурорската колегия становище в тази връзка, което ще бъде разгледано на заседание на Пленума на ВСС.

Представителите на европейския комисар посочиха, че получават информация за ситуацията в съдебната власт в България по различни канали, включително от съдебни структури и се ангажираха да проучат в подробности предоставените данни. Те поясниха, че ще разгледат всички предоставени им документи, въз основа на които ще изразят становище. Подчертано бе, всеки опит за намеса върху независимостта на съдебната власт, се възприема сериозно, особено в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка и на Механизма за върховенството на закона.
БТА