/ Георги Димитров
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет представи анализ на специализираните прокуратури. Резултатите идват в контекста на промените в съдебния закон, с които спецправосъдието се закрива.

Най-силната година за Специализраната прокуратура е 2019-а. Това става известно от анализ на работата на институцията за периода 2012-2020 г. През 2019 година са образувани 2743 нови преписки, отчете Калина Чапкънова - член на прокурорската колегия на ВСС. Тя представи анализа на институцията за последните години.

През 2020 г. статистиката отчита лек спад в броя на новите дела. За сметка на това през същата година има решени 7066 преписки, каза Чапкънова.

През 2020 година са сключени 77 споразумения.

Пак според статистиката корупционните дела през 2019 г. са 84, а през 2020 г. - 86.

Институцията е изпълнила възложената й по закон функция. Данните сочат висока степен на успеваемост и така е реализирана идеята на законодателя, посочи Чапкънова.
Внесените в съда досъдебни производства за организирана престъпност са 898. 1157 човека са осъдени, 83-ма са оправдани. Петнайсет лица са дадени на съд за престъпления срещу републиката. От 2016 г. спецпрокурорите са по-натоварени от колегите им в окръжните прокуратури. Най-голяма е разликата през 2018 година, през 2019 г. и 2020 г. степента на натовареност почти се уеднаквява.

Георги Димитров

Георги Димитров


Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова посочи, че работата на институцията е била ефикасна.

"Правото и политиката са тясно свързани. Но се надявам, че като в правова държава, политиката ще служи на правото, а не правото на политиката. Не се чувствам като човек, който не си е свършил работата. Атаките срещу нас започнаха, защото си вършим работата независимо от никой орган и институция, а по вътрешно убеждение", каза Маджарова.

Миналата година предадени на съд за корупция са 66, осъдени са 16, отчете тя и допълни, че тези резултати са постигнати въпреки остарялото законодателство. Сред делата са дела срещу заместник-министър и срещу кметове.

Спецпрокуратурата няма нужда от защита, нужда от защита има правото, посочи Маджарова.

Ваня Илиева от Върховната касационна прокуратура обяви, че най-трудни за решаване са корупционните дела. Събирането на доказателства за всяка обществена поръчка, както и анализът им, отнема много време, посочи Илиева.