Галъп: Повечето българи дават средна към негативна оценка за управлението

/ БГНЕС
Мнозинството от 70% подкрепя протестите срещу управлението. Това показва сондаж на „Галъп интернешънъл“ в обобщение на протестите от последните седмици.
 
Данните са от независим телефонен сондаж по панелна методика, която осигурява максимална представителност, проведен 28-30 ноември сред 801 души в цялата страна. 1% от извадката е равен на около 55 000 души, информират от „Галъп”.
 
Протестният потенциал в страната е сериозен, остава видим и това прави вероятни нови обществени недоволства, въпреки преминаването на текущата вълна на протести. Преобладава мнението, че протестите досега са били спонтанни. На този фон личи повишена критичност към управлението, поляризация на мненията. Липсва и ясна обществена увереност в пълен мандат на кабинета, анализират данните от допитването социлозите.
 
„Тренд“: Ако изборите бяха днес, кой как ще гласува?

50% от анкетираните заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството, 8% твърдят, че вече са участвали или в момента участват. 41% не биха взели участие в протест, а 1% се затрудняват да отговорят.
 
Подкрепата за различните форми на протест срещу правителството е сериозна - мнозинство от 70% отговаря с „да“ на директен въпрос. 27% са на противоположното мнение, а останалите не могат да преценят. Оказва се, че по-голямата част от запитаните възприемат мнението, че протестите са спонтанни - 69% споделят това становище. Като платени ги определят 19%, а като криминални - 4% от анкетираните. Останалите не могат да преценят.
 

Дарик радио, Хасково


Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението. 32% смятат, че правителството се справя „средно“ с управлението на страната. „Много добре“ се справя то според 4% от анкетираните, че се справя „добре“ смятат 15%. Що се отнася до негативните оценки - 26% намират управлението за „лошо“, а 21% го определят като „много лошо“.
 
На този фон, практически еднакви изглеждат дяловете на онези, които очакват предсрочно напускане на кабинета и онези, които очакват пълен мандат. 43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., но 29% възприемат опцията „до евроизборите“, а 15% - до местните избори през 2019 г. Така общо 44% очакват преждевременен край на правителството. Останалите се колебаят.