/ БГНЕС
Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,2 на сто, а за БСП - 19,9 процента, според данните. Това показват данни от проучване на "Тренд", направено от 6 до 12 ноември сред 1004 души.
 
Скандалите около Обединени патриоти в последния месец оказват влияние върху електоралните стойности на коалицията, като те свиват своята подкрепа от 5,5 на сто през октомври до 4,2 на сто през ноември. Ерозията към формациите съставляващи управляващата коалиция не се прелива към опозиционните партии, а само увеличава дела на деклариращите, че няма да гласуват, коментират от "Тренд".
 
За ДПС биха гласували 6,5 на сто, за Демократична България - 1,9 процента, за "Воля" - 1,4 на сто, а за РБ - 1,1 на сто, показват данните.
 
37,2 процента заявяват, че няма да гласуват.

Томислав Дончев: Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма

 
В оценката за работата на парламента и правителство се регистрира спад на положителните оценки и ръст на отрицателните. Една пета от всички запитани оценяват положително парламента, докато 71 на сто са на обратното мнение.
 
Сравнително по-добри са оценките за правителството, като 28 на сто го оценяват положително срещу 62 процента, които дават отрицателна оценка. При президента не се наблюдават чуствителни разлики в досегашните нагласи като 59 на сто дават положителни оценки, а малко над една четвърт (26 на сто)дават отрицателни.
 
Според изследването близо три четвърти от всички запитани са на мнение, че българските народни представители не трябват да се ползват с имунитет, 14 процента смятат, че депутатите трябва да се ползват от това право.

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)
Има сериозна подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу бизнесмени с обвинение за укриване на данъци и пране на пари - 81 на сто от всички запитани ги подкрепят, а като сред тях малко над половината (51 на сто) напълно ги подкрепят.
 
Десет на сто остават скептични към действията на прокуратурата. Според 83 процента прокуратурата трябва да продължи с такъв тип акции. Скептицизмът към крайните резултати под формата на ефективни присъди е огромен - 60 на сто смятат, че няма да има ефективни присъди, 16 процента - че ще има, отбелязват от "Тренд".
 
Те са тествали и оценката за работата на основните силови институции.

Семейство Баневи не иска да се връща в България


С най-ниски оценки за работата си се ползва Висшият съдебен съвет (13 на сто), но и дейността му е най-непозната за интервюираните. Министерството на правосъдието събира 15 на сто положителни оценки. Няколко процентни пункта по-висока оценка респондентите дават на работата на Съда (20 процента), Прокуратурата (21 на сто) и Министерството на вътрешните работи (26 процента).
 
Основният проблем в съдебната система, който събира 3 пъти повече посочвания, в сравнение с втория в класацията, е корупцията. Липсата на независимост и политическото влияние се нарежда на второ място с 9 на сто, следвано от бавната работа на съдебната система (7 на сто) и неадекватното законодателство (5 процента).
 
Институцията, от която гражданите очакват действия за подобрение на съдебната система като цяло е Министерството на правосъдието (38 на сто), следвана от съдиите (31 на сто), главния прокурор (28 на сто), Висшия съдебен съвет (26 на сто), прокурорите (24 процента), Народното събрание (23 процента) и правителството (20 процента).
 

Три четвърти от българите смятат, че политиците оказват натиск върху работата на съдебната система, осем на сто са на обратното мнение. Според анкетираните, основният фактор, който влияе върху решенията на българския съд са корупцията (36 на сто) и политическото влияние (32 на сто), докато законите и справедливостта са съответно с 10 процента и 4 на сто.
 
Социолозите констатират лек спад в оптимистичните нагласи и ръст в негативните оценки за работата на основните институции. Анализаторите отчитат ерозия в обществената подкрепа към основната управляваща партия, като дистанцията между нея и БСП се скъсява достигайки 1,3 на сто в полза на ГЕРБ.
 
Данните са от редовното проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите към основните политически партии, институции и съдебната система. Проучването е реализирано в периода 6-12 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.
БТА