Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)
99466
Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)
  • Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)
Разследване за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина започна прокуратурата. Следователите извършиха обиски на адреси в София, Плевен и Кюстендил. Над 20 души са арестувани, сред които председателят на агенцията Петър Харалампиев и нейни служители. Работата на прокуратурата започнала преди 4 месеца по сигнал за издаване на фалшиви документи за български произход на молдовци, украинци и македонци.

Арести в Агенцията за българите в чужбина (ВИДЕО/СНИМКИ)

След сигнал до антикорупционната комисия държавното обвинение започва да проучва схемата за неправомерно издаване на български документи. Информацията до този момент сочи, че разследващите са установили получаване на подкупи от длъжностни лица, заради което тази сутрин в ареста се озоваха над 20 души, сред които и председателят на агенцията Петър Харалампиев и главният й секретар Красимир Томов. Зам. главният прокурор Иван Гешев коментира пестеливо пред медиите: "Задържано е част от ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина в това число и председателят. Работи се със зам.-председателя. Задържан е и главният секретар на Агенцията. Повече информация ще бъде дадена най-рано в сряда".

разследване ДАБЧ
БГНЕС

Разкриха подробности за арестите в Държавната агенция за българите в чужбина

По думите на Гешев обвинения все още не са повдигнати, но предстои това да се случи до дни. Според неофициалната информация по случая освен служители на агенцията зад решетките са и хора, които са посредничили, между тях и чужденците, желаещи да се сдобият с български документи.

разследване ДАБЧ
БГНЕС


Темата беше засегната в статия на френското издание "Нувел Обсерватьор", публикувана през пролетта на тази година.  Агенцията за българите в чужбина попадна във фокуса на  Върховната административна прокуратура през 2014. Тогава проверка установи, че тя е издала неправомерно удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци. В разследването си сега прокурорите са установили, че задържаните са действали като организирана престъпна група, все още в неизвестен период от време.