Томислав Дончев
Томислав Дончев / Дарик радио
Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма, това каза вицепремиерът Томислав Дончев в „Седмицата“ на Дарик по повод това дали се променя политическата ситуация след оставката вчера на Валери Симеонов. „Правителството работи. Вероятно ще има нова номинация от коалиционния партньор за политически представител, вероятно вицепремиер, на мястото на Валери Симеонов, който взе лично решение“, допълни Дончев. Той коментира и изказването на депутата от НФСБ Петър Петров, който заяви пред Дарик радио преди дни, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове, където родителите им да ги посещават веднъж седмично, а след това се отрече от думите си и определи ситуацията като измислица.

Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие
 
„Първо, да започна с това, че господин Петров не е прав. Нещо повече - една от немногото реформи, които България е успяла да започне и да завърши, е т.нар. деинституционализация. Извеждането на децата от специализираните институции от казармен тип. Тя започна преди около 10 години. Към момента е по-скоро завършена“, посочи Дончев.
 
„Деинституционализацията е на финала си, но има още усилия, които трябва да бъдат положени, включително и по отношение на обществени предразсъдъци. Аз, като пряко ангажиран с този процес, почти от самото му начало неведнъж ми се е случвало с кметове, с общински съветници да опровергавам изключително тежки предразсъдъци, да чувам подобни реплики“, каза още той.

След изказването на депутата Петър Петров: Напрежение и буря от политически коментари
 

На въпрос дали след всичко, се оказва, че стабилността на управлението се крепи на Валери Симеонов и в случая и на Петър Петров, Томислав Дочев беше категоричен:
 
„Не приемам термина с крепенето. Ние сме различни, не само като хора, но и сме представители на различни политически формации. Не може да искате всички да мислят по един и същи начин и да звучат по един и същи начин. Не искам да влизам в ролята на политически коментатор и да казвам дали трябва да остават депутати, или не. Това е лично решение“.
 
Каракачанов след оставката на Симеонов: Не се очакват сътресения в коалицията
 
Вицепремиерът Томислав Дончев направи коментар и за бурните реакции след интервюто на Петър Петров пред Дарик радио.
 
„И на мен не ми харесва това, което слушам по една или друга медия и не съм съгласен. Но не съм си позволил да обвинявам някоя медия. Такава е средата просто. Ако ме питате аз как бих постъпил, ако съм директор или редактор в Дарик, не бих постъпил по различен начин от този, който постъпихте вие“, посочи още Дончев.

Протестите на майките продължават до гласуването на оставката на Симеонов в НС

Относно това, че протестите на майките на децата с увреждания ще продължат - едните до гласуване на оставката на Симеонов в парламента, а другите до приемането на реформите в системата, Томислав Дончев обясни кога във времето ще се случат тези неща:
 
„Гласуването на законите би трябвало да се случи в рамките на следващите седмици. Има стъпки, които отнемат повече време, най-вече създаването на т.нар. Държавна агенция на хората с увреждания, за което ще е необходимо поне една година за структурирането на едно такова звено. Но преките искания, свързани с лична помощ и т.н., трябва да бъдат гласувани под формата на промени в законодателството следващите седмици и да влязат в сила от 1 януари. За оставката не мога да ви кажа категорично кога ще се гледа, но вероятно другата седмица“, каза Дончев.
 
По повод протестите срещу високите цени на горивата и срещата на управляващите с представители на Българската петролна и газова асоциация за обсъждане на различни варианти за намаляване на цената, вицепремиерът заяви:
 
„Първо, да уточня за формата на срещата, за да не се появят спекулации - това беше призив от моя страна по отношение на всички производители, вносители, че в ситуация, където има обществено подозрение и гняв по отношение на цените на горивата, те също имат отговорност. Но ако аз съм длъжен да служа на българските граждани, те трябва да се борят за доверието на своите клиенти. И аз настоявах, че е необходим жест от тяхна страна, с който да се опитат да се борят за доверието на своите потребители“, каза Дончев.