/ БГНЕС
Напрежение и буря от политически коментари
99696
Напрежение и буря от политически коментари
  • Напрежение и буря от политически коментари
Депутатът от НФСБ Петър Петров заяви пред Дарик, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове, където родителите им да ги посещават веднъж седмично. Коментарът си народният избраник направи след фейсбук пост, в който твърди, че лозунгът на протестиращите майки трябва да бъде „Системата ни убива всеки месец с по 1200 лева“. По-късно той обясни, че имал предвид специализирани центрове. Днес не закъсняха отзвукът, реакциите и коментарите от останалите депутати.
 
„Тези деца, моето дълбоко убеждение, е, че трябва да бъдат дадени в домове, където с тях да се занимават специалисти. Аз самият съм виждал това чудо - как тези деца, ненормални и изобщо във всяко едно отношение, как те изнасят концерти, как рисуват, но моето дълбоко убеждение е, че тези деца трябва да бъдат дадени в домове, където специалисти да се занимават с тях и да ги развиват“, обясни в интервю за Дарик радио Петър Петров.
 
„Много от майките с деца с увреждания получават тези пари. Нещо повече - някои получават и по-големи суми и мисля, че това е правилният подход, който трябваше да приемат отначало и да обяснят и да кажат така: „Системата ни убива, след като престанем да получаваме тези 1200 лева“. А те са и 1160 лева. 930 по еди какво си и други, така набъбват и стават 1160. Те трябваше да кажат, че проблемът на българските граждани не е, че нашите деца с увреждания и системата ги убива, а тя започва да ги убива, след като станат на 18 години и парите им от 1200 станат на 250 лева. Това нещо те не го казаха на хората, не го разясниха и непрекъснато спекулираха с това, че децата едва ли не умират, а това не е така. С тези 150 млн. лева те също не обясниха, че правителството прави така, че тези деца, които са навършили 18 години, ще започнат да получават по 450 лева“, допълни още Петров в интервюто.
 
Ден по-късно пред Канал 3 депутатът Петър Петров се отрече от думите си:
 
„Това е поредната манипулация. Аз изобщо не съм казал такова нещо и не съм мисли да го кажа по начина, по който вие ми го цитирате това, че някой си е измислил и си е написал нещо. Като кажа деца, като кажа училища, домове, родители, свободно време, работа и да направиш от всичко това изречение. Моля ви се! Аз казах следното - децата да бъдат гледани от родителите си, но държавата да си поеме своите задължения и тези деца за бъдат поставени в ръце на специалисти. Какви са тези домове? Какви са тези комунистически истории?“
 
При многобройните опити днес Дарик радио да се свърже с депутата Петър Петров, за да коментира отново случая, той не отговори на телефона си. В кулоарите на Народното събрание той също не беше открит за разговор.
 
Междувременно депутатът от Обединени патриоти Валентин Касабов коментира развихрилия се скандал:
 
„Кои са майките? Доколкото знам, малка част от майките са там на протеста. Другите ги няма. Други се правят на майки и т.н.“
 
Останалите политически реакции също не закъсняха. Първата дойде от ГЕРБ. Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов се извини за думите на Петър Петров:
 
"Не съм чул това интервю и не съм чул тези коментари, които е направил колегата. Аз не бих направил подобни изказвания, нито пък колега от нашата парламентарна група. Мога само да се извинява за неудобствата, които създаваме и противоречията, които възникват в обществото. В политиката понякога трябва да се извиняваш и заради чужди грешки, но няма как", заяви Цветан Цветанов.
 
Изказването на Петър Петров пред Дарик коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов. Въпреки че са в една коалиция с НФСБ, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отказа да поиска оставката на Петров:
 
„Ако някой не може да се изразява правилно и не могат да го разбират постоянно, по-добре да не се изразява“, каза Каракачанов.
 
Изказването на депутата Петър Петров пред Дарик влезе и в остра декларация на БСП. Социалистът Антон Кутев цитира думи на колегата си от Обединени патриоти и разкритикува коментара на Петров, че децата с увреждания трябва да бъдат вкарани в домове.
 
„Защото сте народен представител и вашата работа е да защитавате гражданите. Особено най-уязвимите. Разбирате ли, господин Петров, вие сте назначен от тях и следва да защитавате техните интереси, а не тези на Валери Симеонов. Назначен сте от гражданите, а не от Валери Симеонов, независимо как ви изглежда на вас. Грешни са ви не само приоритетите, но и целият светоглед по това, което говорите. И като връх на цялата тази дивотия, депутатът Петров започна да лъже неудържимо в медиите. Вчера той каза, че казал децата да бъдат гледани от родителите си и държавата да си поема своите задължения за тези деца, да бъдат поставени в ръцете на специалисти. Какви били тези домове, които казал?! Интервюто му е дадено за Дарик радио. Ако не знаете, когато едно радио работи, то има записи. Те са звукови файлове. И от тези звукови файлове колегата Петров говори със собствения си глас, аз го слушах и го чух. Освен, че е нелеп в цялото си изказване, той и лъже! Лъже, за да запази 200-те лева. За 200 лева на ден лъже. Не онези 200 лева на месец, дето получават майките, за да си гледат децата, а за неговите 200 лева лъже, защото го е страх, че ще изхвърчи от тук и това трябва да направи“, каза Кутев от БСП.