Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие
99699
Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие
  • Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е подал оставка като вицепремиер. Министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на вицепремиера Симеонов, съобщиха от правителствената пресслужба.

В изявление пред медиите тази вечер в Министерския съвет Симеонов каза, че е повикал техни представители, за да обяви своето лично решение да подаде оставка в качеството си на вицепремиер на България в коалиционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

"Причините са продължаващата медийна кампания от последните два дни, в която кампания като продължение на кампанията, която беше провеждана спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред Министерския съвет, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на вицепремиер, а и върху народни представители от НФСБ", твърди Симеонов.
 
"Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват и определени политически сили. Наясно съм, че тази медийна кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си позволя. Не става въпрос за моята личност, не става въпрос само за партията, на която съм ръководител, но става въпрос за управлението на България - управление, което определям не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните. И аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото. Това е причината аз да си подам оставката, тъй като както съм казвал и друг път - не ми е детската мечта да съм вицепремиер и съм заел този пост единствено защото настояваха моите партньори да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам и подкрепата на партията, която ръководя", каза Валери Симеонов.  

НСТС Валери Симеонов
БГНЕС

"Към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на правителството на ОП и ГЕРБ. Повтарям, това е в резултат и на едно настроение, което до голяма степен дава сила и налива вода в мелницата на едни повсеместни протести. И естествено, че моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание поне частично. Хайде сега да видим като вицепремиерът Валери Симеонов си подава оставката, дали ще продължават тези протести и с какви претенции", каза Симеонов. 
 
Той изреди и свършеното за година и половина, откакто заема поста вицепремиер.

Валери Симеонов
БГНЕС, архив

Равносметката на Валери Симеонов вижте тук

Цялото изказване на Симеонов вижте във видеото
 
Протестиращите майки видяха спечелена битка в оставката на Симеонов

Близо месец майките на деца с увреждания протестират срещу изказване на Валери Симеонов миналия месец пред телевизия СКАТ, в който той предизвика обществено възмущение като ги нарече "кресливи жени с уж болни деца". Впоследствие Симеонов поднесе извинения. То обаче не удовлетвори майките на деца с увреждания и те продължиха протестите. Проява на недоволство пред Министерския съвет с настояване за оставката на Симеонов бе организиран и в шестнадесетия ден от ноември.

Валери Симеонов е седмият член на кабинета "Борисов 3", който подава оставка. В края на октомври миналата година оставка като министър на здравеопазването подаде проф. Николай Петров заради медийно разследване за сключени договори, докато той е бил шеф на ВМА. За овакантения от Петров пост парламентът одобри настоящия здравен министър Кирил Ананиев.

В края на август тази година, дни след автобусната катастрофа при Своге, вследствие на която живота си изгубиха 20 души, оставки дадоха трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков. На техните места като членове на кабинета по предложение на премиера Борисов Народното събрание избра съответно Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова. Други двама членове в кабинета "Борисов 3" - енергийният министър Теменужка Петкова и социалният министър Бисер Петков, подадоха оставки, но в крайна сметка запазиха постовете си.