Валери Симеонов взел решението да се оттегли от поста на вицепремиер в правителството в петък следобед след като се консултирал със своята партия НФСБ и с коалиционните си партньори, основно с Красимир Каракачанов. Това съобщи той пред медиите, аргументирайки своята оставка. Министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на Симеонов.
 
"Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото", каза Симеонов, като изтъкна, че не му е "детската мечта да бъде вицепремиер". 

Той подчерта, че решението му е лично и прави, това, което му диктува съвестта. "Моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание поне частично. Хайде сега да видим като вицепремиерът Валери Симеонов си подава оставката, дали ще продължават тези протести и с какви претенции", допълни той. 
 
Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер, Борисов я прие

"Причините са продължаващата медийна кампания от последните два дни, в която кампания като продължение на кампанията, която беше провеждана спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред Министерския съвет, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на вицепремиер, а и върху народни представители от НФСБ", твърди Симеонов.
 
"Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват и определени политически сили. Наясно съм, че тази медийна кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си позволя. Не става въпрос за моята личност, не става въпрос само за партията, на която съм ръководител, но става въпрос за управлението на България - управление, което определям не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните. И аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото. Това е причината аз да си подам оставката, тъй като както съм казвал и друг път - не ми е детската мечта да съм вицепремиер и съм заел този пост единствено защото настояваха моите партньори да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам и подкрепата на партията, която ръководя", каза Валери Симеонов и добави, че никога не поставял условия да бъде такъв.  "Пак повтарям - не ми е самоцел, от този пост не съм си представял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да вади някакви облаги", обясни той.
 
Протестиращите майки видяха спечелена битка в оставката на Симеонов

"Към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на правителството на ОП и ГЕРБ. Повтарям, това е в резултат и на едно настроение, което до голяма степен дава сила и налива вода в мелницата на едни повсеместни протести. И естествено, че моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание поне частично. Хайде сега да видим като вицепремиерът Валери Симеонов си подава оставката, дали ще продължават тези протести и с какви претенции. А иначе може би разбирам и това, че не съм добре приет в медийното пространство, защото аз не съм стандартен политик, аз смятам, че трябва да се казва истината, че човек трябва да е честен, последователен, упорит, деен и ефективен във всяко нещо, с което се захване. Така че няма никаква драма в това, правя това, което ми диктува моята съвест, не го правя под натиск и на въпроса дали ми е казал Борисов, отсега ви казвам, че няма такова нещо. Решението съм взел днес следобед след като съм се консултирал с моята парламентарна група и моите партньори съответно, основно с Красимир Каракачанов и сега излагам решението си", каза Симеонов пред медиите.

Валери Симеонов отчете и какво е свършил като вицепремиер за година и половина. „Това са нещата, които съм успял с личните си усилия и усилията на моя кабинет и моите колеги народни представители да прокарам: защитното съоръжение по границата с Турция, обявяването му за обект от национално значение, което беше много важно, осигуряването на неговата поддръжка; обезпечаването на вземането на решение от МС за втори лифт над Банско, което е много важно за икономиката, прокарването на решение в ЮНЕСКО в Бахрейн, което тотално промени предварителното решение на ЮНЕСКО за забрана изграждането на този лифт, сега чакаме решението на ВАС по този въпрос, дай боже да бъде положително; създаването на работна група за Витоша също беше моя инициатива с участието на Столична община и няколко министерства; решаването на етническите конфликти в Асеновград и Шекер махала, където лично участвах и доказах, че тези проблеми могат да бъдат решавани; осигуряването на бизнеса със сезонна работна ръка чрез промяна в закона за трудовата миграция и мобилност, промяната и облекчаването на условията за синя карта; предварителната промяна на закона за българското гражданство и закона за чужденците, което предстои да бъде довършено; осигуряването на ежеседмична връзка между София и Одеса; обезпечаване на необходимите средства за ремонта и доизграждането на българския културен дом в Будапеща; спиране на подаряването на 700 дка на Бузлуджа на БСП, което беше подготвено като решение на МС и беше спряно. Няма да споменавам добре известните ви акции за обезпечаване на нормални условия за туризъм, които са свързани с прилагането на сега действащия закон за шума - създаване на нова законова база; осигуряване на водоснабдяване на КПП Калотина“, каза Валери Симеонов и допълни законови инициативи. „Това е моята равносметка за година и половина. Дай боже всекиму, както се казва“.

„Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно“, завърши Валери Симеонов.