Бой в парламента. Депутат получи удар в корема след поредното напрежение, възникнало в пленарната зала. Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" бе блъснат и ударен с юмрук в корема от Хамид Хамид от ДПС.

Това се случи след като в залата настана хаос след изказване на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Ананиев залитна и почти падна назад върху депутатските банки.

Още един депутат от „Има такъв народ” се отцепи от парламентарната група
 

напрежение парламент

Заседанието на депутатите започна с декларация на ПГ "Възраждане". "Вчера станахме свидетели на опит за "майдан", заяви председателят на групата Костадин Костадинов.

Снощи, след предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, се състоя протест в негова подкрепа и възникна напрежение при излизане на депутати от опозицията от сградата

"Нека да не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат и да ни отнемат държавата. Призовавам всички сънародници, които не искат да станем втора Украйна, нека да дойдат тук когато се гледа вота на недоверие", апелира Костадинов.

Напрежение на протеста с депутати от „Възраждане” (СНИМКИ)

Неговото изказване бе последвано от реплика на Явор Божанков, който заяви, че по Костадинов вчера са били хвърляни "стотинки, а не дори копейки".
 

Явор Божанков
Георги Димитров



"Стана някаква суматоха, отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов „боклук“. Това обясни народният представител от ДПС Хамид Хамид по повод сблъсъка.

Физически сблъсък между депутати в парламента (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Знаете, колегата е с патерици, отидох да видя какво става. Стана суматоха. Зад мен г-н Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми. Обърнах се, леко го побутнах – той театрално се хвърли назад. Знаем, той е свикнал да се търкаля по коридори из парламента, така че нищо друго не е станало“, обясни Хамид.
 

Парламент НС напрежение
Георги Димитров


Председателстващият заседанието Мирослав Иванов обяви почивка, за да се успокои обстановката.

След като депутатите се завърнаха в залата, той призова всички да запазят добрия тон. "Страстите са доста нажежени, вероятно и днес, и другата седмицата ще бъде така. Нека да не се стига до физически сблъсъци - бяхме свидетели на такъв. Искам да се обърна към г-н Хамид, той е депутат с богат опит и се ползва с уважение в неговата парламентарна група. Подобно поведение е недопустимо. Правилникът ми дава право да го отстраня за повече от едно заседание, но няма да го направя", посочи Иванов. 

Той се закани, че повече няма да прави компромиси и при следващи подобни прояви ще налага наказания. Самият Хамид Хамид отказа да вземе думата и да се извини.