Страните от ЕС ще създадат работна група за оценка на ситуацията с доставките на газ за потребителите в общността, като първата среща е насрочена за 5 май в София. Това съобщи френският министър на околната среда Барбара Помпили на пресконференция след срещата на министрите в Брюксел.

Министър Николов: България подкрепя обща платформа на ЕС за закупуване на газ

"Проучихме ситуацията по отношение на доставките на газ за Полша и България. Моите колеги от тези страни посочиха, че в близко бъдеще няма да бъдат изправени пред риск от прекъсване на доставките на газ за потребителите и промишлеността. Следим отблизо ситуацията и за целта ще бъде създадена регионална работна група. Първата среща е насрочена за 5 май в София", заяви Помпили.

Освен това Помпили заяви, че министрите на ЕС, отговарящи за енергетиката, са осъдили прекратяването на доставките на газ от Русия за Полша и България, след като тези страни са отказали да плащат за газа в рубли.

"По време на днешната среща министрите потвърдиха отново единството и солидарността на всички страни от ЕС пред новите предизвикателства. На първо място, всички ние категорично осъждаме едностранното решение на "Газпром" да спре доставките на газ за Полша и България", каза тя.


Италия е готова да плаща временно за руски газ в рубли

Помпили заяви, че представители на всички страни от ЕС са заявили, че "трябва да се наложат санкции и да се спазват условията на договорите в евро".

"Всички доставчици трябва да изпълняват задълженията си по договора", подчерта тя.

БГНЕС