Италия иска на европейските енергийни компании трябва да се разреши временно да изпълняват руските искания за плащане на газ в рубли, заяви Роберто Чинголани, министър на енергийната сигурност.

"Мисля, че би било добре поне за няколко месеца да се позволи на компаниите да продължат да плащат в рубли, докато разберем правната рамка и последиците", каза той пред "Политико", като добави, че иска "бързо и много ясно произнасяне от Европейската комисия", което да потвърди, че петролните и газовите компании могат да плащат в рубли за момента.

„Булгаргаз“: Ако бяхме приели да плащаме в рубли, цената на газа можеше да скочи непредвидимо

Междувременно Рим се подготвя за евентуално спиране на руския газ с мерки за пестене на енергия и дори за по-дълго функциониране на въглищните централи. Страната получава от Русия около 29 млрд. куб. м газ годишно, или 40% от нуждите си.

Кремъл поиска от енергийните компании от "неприятелски страни", сред които са всички членове на ЕС, да плащат за газ в рубли, за да поддържат стойността на руската валута.

Европейската комисия предупреди компаниите да не откриват сметки в рубли, като заяви, че това би нарушило санкциите, наложени на Русия за нахлуването в Украйна. Миналата седмица руската държавна компания "Газпром" прекрати доставките на газ за Полша и България, след като те отказаха да се съобразят с искането на Москва.

Но Чинголани, италианският министър на екологичния преход, заяви, че може да отнеме месеци, за да се постигне пълно разбиране на правните последици, което поставя петролните и газовите компании в затруднено положение.

"Смятам, че петролните и газовите компании не могат да рискуват да платят и след това да бъдат обвинени, че са нарушили санкциите, но в същото време не могат да рискуват да не платят в рубли", каза той преди кризисните преговори на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел. "Това са дългосрочни договори, разходите биха били изключително високи."

ЕК: Спирането на доставките на газ за България и Полша е опит за разделение на ЕС

Дори и след като войната приключи, Рим не планира да се върне към такава огромна зависимост от руските доставки", каза италианският дипломат. "Научихме, че не е разумно да сме силно зависими от една държава", каза Чинголани.
БГНЕС