/ ThinkStock/Getty Images
В Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде въведена реформа за създаване на Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Това каза служебният заместник министър председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след срещата на служебния министър-председател Стефан Янев с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Пред сградата на Министерския съвет в момента се провежда национален протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България".

Миньори и енергетици излязоха на протест под прозорците на властта (СНИМКИ)


Служебният вицепремиер уточни, че периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места. Той смята, че едно такова държавно предприятие ще даде възможността на работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават в това предприятие. По този начин държавата ще може да управлява този процес и ще даде сигурност на хората.

"Това е една реформа, която вкарваме в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще подадем в петък към Брюксел", добави Пеканов.

България ще се стреми индикативната дата, на която ще затворят въглищните централи, да бъде най-далеч във времето, но трябва да се говори за нея. Причината е, че това дава възможността на страната ни да планира, да изгради навреме това, което ще даде нови възможности на регионите, както и нови работни места.

Пеканов обяви каква ще бъде реформата в Плана за възстановяване

"Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари от европейските средства, които да използваме именно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неизбежен", изтъкна служебният вицепремиер. Според Пеканов поставянето на такава дата ще помогне "да се отключат" пари по Фонда за справедлив преход, които са 2,4 млрд. лева, от които 1,7 млрд. лева трябва да се използват за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще може да се открият нови работни места.

Атанас Пеканов допълни, че в този процес участието на синдикатите е ключово, защото те дават "преговорна сила" на своите членове. Всички бъдещи решения трябва да бъдат разглеждани и взети именно с участието на синдикатите.