Атанас Пеканов
Атанас Пеканов / БТА
След срещата при служебния министър-председател Стефан Янев с протестиращите, министър Атанас Пеканов обяви: „Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа, а тя е -  създаване на държавно предприятие – конверсия на въглищни региони“, каза той.

"Едно такова държавно предприятие ще даде възможността на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. Така държавата ще даде сигурност на хората в региона", каза още той.

"Това е една реформа в Плана за възстановяване, който ще подадем в петък към Брюксел", каза още той.

"Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Смятам, че е реалистично да е 2040 г. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход – 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да бъдат открити нови работни места", уточни Пеканов.

„България трябва да настоява още от петък за замръзяване цената на емисиите на това ниво, на което е, за колкото време може повече. Това е първа стъпка, заради цената на тока най-малкото, която в момента убива всички. Второ – трябва да се доведе до край опцията за улавяне и използване на въглеродния диоксид специално за Марица-Изток“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Относно създаването на държавното предприятие за конверсия на въглищни региони, той каза, че то "ще разтовари бюджетно мините" и че "ще могат да се ползват парите от 1,7 млрд.лв. за рекултивация".

Пламен Димитров от КНСБ обаче прогнозира, че: "Протестните действия на работещите във въгледобива няма да бъдат последните. Може да има нови протести и това се очаква да стане, когато Народното събрание се "сглоби" и се видят новите депутати и очакванията за новите министри". Според него всичко, което днес е казало на срещата със служебното правителство, всяко едно редовно правителство може да го ревизира и отрече. Освен това парламентът може трябва също да го потвърди.

Според Димитров намеренията на служебния кабинет, докато той управлява, е да изпълни първата точка от декларацията на двете най-големи национални синдикални организации - тя е да се търси дата за затваряне на въглищните централи, която да не е по-рано от 20 години, считано отсега. Дали ще е 2040 г. или 2043 г., както искат протестиращите пред сградата на Министерски съвет миньори, е въпрос на преговори.