/ Георги Димитров
След дълги спорове, висок тон и напрежение в пленарната зала, депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП за руската ваксина Спутник V. "За" гласуваха 83 депутати, 69 бяха "против", а 56 народни представители се въздържаха. 

Предложението на левицата предвиждаше да се възложи на Министерския съвет да предприеме "всички необходими действия", така че да осигури на българските граждани достъп до руската ваксина Спутник V.

Основният аргумент на критиците на идеята бе, че продуктът не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата.

По-рано през деня Народното събрание удължи работното си време до приемане на проекторешението за руската ваксина и ратификацията на споразумението с Румъния за Air Policing.

Това решиха депутатите след предложение на председателя на ПГ „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, подкрепено със 170 гласа "за", седем - "против" и седем - "въздържали се".

В дневния ред за деня остана ратификацията на Протокола за изменение на Споразумението между правителството на България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing и проекторешението за осигуряване на руската ваксина срещу COVID-19 Спутник V.

Председателят на ПГ "Има Такъв народ" Тошко Йорданов направи контрапредложение на идеята на Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ "Изправи се! Мутри вън!". Той настоя парламентът да работи до изчерпване на дневния ред. Предложението му не бе прието от пленарната зала със 61 гласа "за", 101 - "против" и 14 - "въздържал се". 

Парламентът няма да гласува окончателно преизчислението на пенсиите 

Така от дневния ред отпаднаха заложените проекторешения за създаване на временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите и разследваща казуса с лесопарк "Росенец".

Имам предложение да понамалим малко предизборното говорене“, каза Йорданов и предложи от програмата да бъдат избрани само точки, които са практични. „Всичко друго е политическо говорене, което може да продължи и до утре сутринта. Проявете малко здрав разум в последния ден“, апелира депутатът. 

Депутатите задължиха Министерския съвет да се яви в парламента

Георги Свиленски от "БСП за България" припомни, че Народното събрание е приело решение, с което задължава министър-председателя в оставка Бойко Борисов и целия Министерски съвет, да се яви в пленарна зала.

Председателят на парламента Ива Митева каза, че все още няма отговор дали министрите ще дойдат и потвърди, че Министерскят съвет е уведомен за решението на парламента. Отговорността е политическа на Министерския съвет, Народното събрание няма други правомощия, каза Митева.
БТА