Заседание на парламента
Заседание на парламента / Георги Димитров
Скандал се разрази в парламента още на старта на днешното пленарно заседание, което се очертава да бъде едно от последните. Ескалиралото напрежение доведе до временното прекратяване на работата на депутатите и свикването на председателски съвет.

Отново ябълката на раздора се оказа преизчисляването на пенсиите, което мина на първо четене в сряда по искане на БСП. От левицата искаха предложението да бъде гласувано и на второ четене, но това не бе допуснато, тъй като имаше заявки от други парламентарни групи за корекции на текстовете между първо и второ четене. 

На днешното заседание Корнелия Нинова отново поиска второто гласуване да влезе в дневния ред на парламента, което доведе до напрежение в залата. 

Скандал в парламента за преизчисляването на пенсиите

"Моля да продължим заседанието от там, откъдето беше прекратено в сряда и да подложите на гласуване предложението ни за преизчисляване на пенсиите", каза Корнелия Нинова.

"Няма да допусна това ваше процедурно предложение, тъй като програмата за сряда е изчерпана", контрира председателят на парламента Ива Митева.

"Вижда се, че вие отказвате по всякакъв начин да помогнем на българските пенсионери. Трябва да стане ясно, че отговорност на 100 % носите вие, носи г-н Трифонов, който не е стъпвал тук, носи "Има такъв народ", носи ГЕРБ, които ще ви подкрепят в това нещо и всичко това се случва под диктовката на г-н Цонев за втори ден от ДПС", скочи Стоян Мирчев от БСП.

Колегата му Иван Ченчев поиска думата и заяви, че Ива Митева не се справя с воденето на заседанието и тълкува Правилника, както иска. 

Йордан Цонев от ДПС също се намеси в спора. "Аз съм почти 25 години в това Народно събрание, никога извън срядата не е продължавал дневния ред, т.е. привилегията на опозицията да предлага един закон. Такъв е бил правилника, такъв остана. Няма как да искате да продължи дебата в следващия ден. Това никога не е ставало, няма да стане и в този парламент", заяви още депутатът от ДПС.

Халил Летифов от движението също се намеси и обвини, че социалистите се опитват да провалят заседанието.

Депутатите спориха и по други точки от дневния ред.

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" настоя да се включат в програмата предложенията за допълнителни 50 лв. на пенсионерите. От "Демократична България" настояха също да се продължи с точката от сряда за Временна анкетна комисия за "Росенец".