Със скандал започна днешното заседание на Народното събрание, което вероятно ще бъде едно от последните. Президентът Румен Радев обяви, че 11 май - вторник е най-ранната възможна дата за разпускане на парламента.

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател (ВИДЕО)

Депутатите от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, както и от „БСП за България“ настояват в дневния ред да бъде включена точката за преизчисление на пенсиите и създаване на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните органи относно незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", Бургас, предава NOVA.

Депутатите призоваха министрите в оставка от целия Министерски съвет да бъдат изслушани в парламента и да се проведе парламентарен контрол. Предложението дойде от парламентарната група на БСП. Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова точката за преизчисляване на пенсиите да се гледа в дневния ред за петък.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ настоя: "Знам, че има парламентарни групи, които страшно много се притесняват от това да минат през този лакмус как ще гласуват за създаването на такава комисия. Виждам, че и групата на ГЕРБ се вълнува много.

След консултациите при президента: ЦИК има нов председател (ВИДЕО)

Вие също, господа и дами, имате предложения за такава комисия. Хайде сега малко по-смело! Моля ви, г-жо председател, не изхвърляйте от дневния ред комисията за „Росенец“, това е особено важно.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че промени в дневния ред не могат да се правят: "Каквото остане от дневния ред от сряда, то приключва в сряда и не преминава към следващия дневен ред".

От ДПС подкрепят създаването на комисията, каза Йордан Цонев: "ДПС ще гласува "за" и иска комисия „Росенец“. Иска комисия „Росенец“ и имаме воля за комисия „Росенец“.

Имаме воля и за другите социални закони, но не през главата на правилника и законите и Конституцията. Ако ще правим нещо, ще го правим както  повелява правилникът, законите Конституцията".

„Има такъв народ“ може да се яви и без Слави Трифонов на новите избори

Депутатите от БСП окупираха трибуната на парламента, а Иван Ченчев призова председателят на парламента Ива Митева да напусне заседанието. От ДПС обвиниха социалистите, че искат да провалят днешното пленарен ден.

Христо Иванов от „Демократична България“ поиска почивка и провеждане на Председателски съвет, който започна заседание. В програмата на депутатите беше предвидено изслушване на ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране за новите цени на тока, парното и водата.

Кой ще бъде служебен премиер, спрягат се три имена (ВИДЕО)

С другия законопроект се предлага подкрепа за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми - осем.

В програмата на парламента са първо четене на промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат държавните и общински болници да бъдат извадени от обхвата на Закона за публичните предприятия и промени в Закона за личната помощ с предложения за връщане на стария режим за получаване на лични асистенти.

В дневния ред е предвидено обсъждане на проекта на БСП за възлагане на Министерски съвет да преговаря за руската ваксина Sputnik V.
nova.bg