„Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание.

Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни”. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов. 

Борисов: Радев ни каза да работим, а подопечните му партии ни наложиха мораториум (ВИДЕО)

"Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила. За тези коментатори, които казват, че ГЕРБ е отвян на изборите - може ли втория с 250 000 глава по-малко да отвял първия.

Или тези, които се нарекоха "Отровно трио" обясняват, че ГЕРБ били токсични. Ами БСП, ДПС и "Да, България" не са ли токсични, като никой не иска да работи с тях", коментира Борисов.

БСП се отказва от третия мандат

"Уважам всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, защото Борисов продължава да управлява, коментира още премиерът в оставка", обясни той.
 
"Целта на промените в Изборния кодекс беше една - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент". Според него, в момента се нанасят щети на демокрацията.

По какви правила ще гласуваме на изборите (ВИДЕО)

„Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини?
Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост.

Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?”, попита Борисов

"Те не смятаха да правят правителство и бягат отговорност. Няма на да има следващо правителство, независимо от резултата", категоричен бе той и допълни, че служебното правителство на кандидат-президента Радев ще продължи месеци наред и това е целта.

Борисов коментира и отношенията между Русия и ЕС. Той подчерта, че те са в посока, която винаги е опитвал да избегне. „Вместо платноходки, в Черно море се разположиха бойни кораби”, каза той. Лидерът на партията осъди и мълчанието на останалите политически сили по темата.

Радев: Надявам се социалистите да опитат да съставят кабинет на демократичната алтернатива

Темата с приетите промени в Изборния кодекс коментира и правосъдният министър в оставка Десислава Ахладова. Тя заяви, че е притеснена от толкова прибързаните промени, приети без да се изчакат становища на институции. "За мен това е неясно", подчерта тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че това е абсолютен правен и конституционен прецедент. "Новите варвари погазиха не само Конституцията и законите, но направо превъртяха и времето.

Президентът издаде указ за новия Изборен кодекс

Никога досега не се е случвало промени в закона да бъдат обнародвани в датата на приемането", коментира тя, като визира указа, подписан от президента Радев за "Държавен вестник". "Това, което демонстрираха колегите от "партиите на промяната" е направо скандално", категорична е тя.

"Всяко нещо, направено на Разпети петък - има кой да го съди, не го мислете. Затова няма да внасяте в Конституционния съд промените в Кодекса, няма да ги обжалвате", заяви от своя страна Борисов.

Окончателно: Изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 души

Атанасова обаче не се съгласи с него и заяви, че юристите трябва да пазят закона, особено когато става въпрос за Конституцията. "Добре, тогава все едно не си ме чула и го обжалвайте", каза Борисов.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев коментира, че са му направили впечатление две неща, но по време на светлите празници трябва да се внимава с метафорите.

ГЕРБ върна мандата на президента за съставяне на правителство (ВИДЕО)

"Основната парадигма на политическия дискурс в момента е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да управляваш обаче не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна. Да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения", обясни той.

"Вторият абсурд е краткият живот на този парламент да бъде фокусиран само и единствено върху промяната на Изборните правила", допълни Дончев. 

Президентът връчи мандата на „Има такъв народ“, веднага го върнаха (ВИДЕО)

"Аз се занимавам с моята си партия. На 11 май имаме конгрес, на който ще вземем решения", заяви още Борисов. Той обясни и какъв ще е профилът на бъдещия кандидат-президент, който ГЕРБ ще издигне.

"Умен, красив, с опит, приет на запад, с добри отношения на изток, коренно различен от сегашния разединител на нацията. Няма да съм аз категорично", заяви Борисов.