Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на номинираната за министър-председател Антоанета Стефанова от "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов върнаха мандата веднага, както бяха обявили по-рано.

"Уважаема г-жо Стефанова, в изпълнение на член 99 ал. 2 от Конституцията на Република България Ви възлагам мандат за съставяне на правителство", обърна се държавният глава към кандидатът за министър-председател на "Има такъв народ"..

"Г-н президент, ние от партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиции с партии на статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции затова връщаме мандата за съставяне на правителство", заяви Стефанова.

БТА

"В кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условията на криза и в тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. Трябва да търсим баланс", коментира президентът.

Наред с всички предложения,които постъпват и се разглеждат в парламента липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство, заяви още Радев.

Ясно сме заявявали многократно, че безпринципни коалиции няма да правим. Спазваме нещата, които сме казали и обещали. Заради това, естествено, върнахме мандата, коментира пред журналисти Стефанова след връщането на мандата днес.

Тошко Йорданов Антоанета Стефанова
Георги Димитров

При излизането си от президентската институция представителите на партията бяха посрещнати от протестиращи от ВМРО.

Георги Димитров

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов каза, че още преди изборите са заявили, че няма да правят коалиции с партии на статуквото. Това е факт, в момента ние нямаме необходимия брой депутати, това е очевидно, за съставяне на правителство. Така че беше ясно, че ние правителство няма да правим, добави Йорданов. Оттук нататък е много близко до здравия разум, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец, което означава, че в този месец трябва да се направи най-необходимото, а това е да има горе долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори, каза Йорданов.

Борисов: Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори

В понеделник лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че "мандатът ще бъде върнат на президента на секундата". Той представи и предложението на партията за министър-председател - световният шампион по шах Антоанета Стефанова.

"Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост. Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор", написа Трифонов в профила си във Фейсбук.

Трифонов: Не бягаме от отговорност - така е разпоредил суверенът

След като от коалицията ГЕРБ-СДС не успяха да намерят подкрепа за предложения от тях кабинет, а от "Има такъв народ" се отказаха да излъчват правителство, съгласно Конституцията президентът Радев ще възложи на някоя следваща парламентарна група в 45-ото Народно събрание да посочи кандидат за премиер, като не е задължително това да е третата по големина.

Ако не се постигне съгласие за правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори.