Очаквахме, че "Има такъв народ" /ИТН/ ще поеме отговорност за съставяне на кабинет, коментира пред журналисти председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

В пост във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че партията номинира за министър-председател световния шампион по шах Антоанета Стефанова, но тя ще върне веднага мандата. Обяснението - липса на достатъчно депутати на ИТН или партньори за стабилно управление.

Аргументите, според Атанасова, са без логика, защото едва ли не всички в НС са демонстрирали подкрепа. Това е бягане от отговорност, смятат в ГЕРБ.

„Има такъв народ“ ще върне мандата за съставяне на правителство, нямала достатъчно партньори


По-добре за избирателите на Трифонов щеше да е той да носи лично отговорност, а не да праща лице, неизвестно с политическия си опит, коментира Десислава Атанасова кандидатурата на Стефанова. И попита дали това не означава нови избори, за които ще бъдат похарчени нови над 50 млн.лв. и по какви правила.

Няма политическа зрялост в тези решения лично на г-н Трифонов или на някого от задкулисието, който му пише репликите, допълни председателят на ПГ ГЕРБ. По думите й, Трифонов трябва да знае, че в политиката се носи отговорност. Изводите ще бъдат оставени на целия български народ, подчерта Атанасова.

Започва огромната отговорност за президента, той трябва да реши коя ще е политическата сила, на която да връчи третия мандат, допълни още тя. Според нея никой няма представа какво ще се случи при евентуални избори,резултатът може да е същият.

Борисов: Трифонов да обясни защо със 165 мандата не може да управлява (ВИДЕО)


Който променя правилата непосредствено преди изборите, му се връща като бумеранг по отношение на изборните резултати, напомни Атанасова.

По-рано ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд /КС/ за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи.

Искането е мораториумът да бъде обявен за противоконституционен както и друго - за тълкувателно решение на мораториума, обясни пред медиите председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

От партията имат и още едно, особено, по думите на Атанасова, искане - за бързина на произнасянето.

Това е важно, според ГЕРБ, защото мораториумът засяга и лечебните заведения. 

Считаме, че в пандемия за тях е трудно да се справят, ако не могат да се разпореждат с имуществото си - движимо и недвижимо, посочи Десислава Атанасова. 

Става ясно, че се отнемат правомощия на други власти, а все пак има разделение съгласно конституцията, изтъкна тя. Може да се стигне и до правен прецедент, ако се приеме разформироване на настоящата ЦИК, както предвижда приетият на първо четене проект за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ", и това да не може да стане, предупредиха от ГЕРБ.

Дани Каназирева уточни, че тяхната парламентарна група няма да се занимава повече с оставката на Мая Манолова като председател на временната комисия за проверка на управлението на Бойко Борисов. В петък миналата седмица на извънреден брифинг ГЕРБ заявиха, че искат оставката на Манолова, днес се отказват.
 
БТА