"Г-н Слави Трифонов да отиде да си вземе мандата, да обясни какво ще прави и министрите, които ще сложи. Редно е да обясни защо със 165 мандата не може да управлява. ". Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов, малко след като Слави Трифонов съобщи, че "Има такъв народ" ще върне мандата за съставяне на правителство.

„Вече мина месец от провеждането на редовните избори, управляващите продължават да се държат като опозиция. Явно това е по-лесно в България. Свикнали сме през годините да се държим отговорно", посочи Борисов по време на среща с министрите си.

„Има такъв народ“ ще върне мандата за съставяне на правителство, нямала достатъчно партньори

"Ние им предложихме мажоритарния вот. Какво ще се случи следващите месеци? Отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого. И Царя не можа да събере абсолютно мнозинство", подчерта премиерът в оставка.

"Следващата партия ще извади Кубрат Пулев за премиер, защото може да ни бие всичките. В политиката отговорността се носи от лидера. Хората са гласували за Слави Трифонов, а не за Тошко Йорданов. Гласували са за Бойко Борисов и неговите експерти, за Корнелия Нинова и нейната мъжественост и възможност да преборва всички мъже", изброи Борисов. 

Борисов: Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори

Борисов коментира и Плана за възстановяване и посочи, че държавата ни има 12 милиарда евро безвъзмездна помощ. Той бе на среща с екипа, работил по плана.

„След над 30 сесии с ЕК сме се опитали да създадем добър план. Целта му е да се подобри живота на хората и да продължи растежа”, каза още Борисов. 

Министър-председателят в оставка добави, че парите по плана са предназначени за директна помощ за бизнеса, за подкрепа за водородна и газова инфраструктура, за наука и иновации, за подкрепа за домакинствата, които искат да си слагат соларни батерии, инвестиции в образованието, за енергийна ефективност на жилища /на малките къщи/, както и за инвестиции в железниците, които се очертават като най-екологичен транспорт.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев отрече твърденията, че в плана има само „асфалт и стиропор”.

Очаквах Мая Манолова да влезе на "Оскарите" и да им иска документацията. Обаче не се появи, това е за първи път”, пошегува се премеирът в оставка.