ГЕРБ върна мандата на президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Номинираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента проучвателния мандат за съставяне на правителство, който беше връчен на 20 април, след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

БТА

"Коалицията ГЕРБ-СДС направи честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с екип, с политики. За съжаление тези политически партии арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Тъй като обещахме да не бавим мандата, връщаме го обратно". С тези думи Митов се обърна към президента, предавайки му мандата.В следващите дни ще стане ясно кога президентът ще връчи мандат на "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

Според Конституцията след като първия мандат не бъде реализиран, президентът ще връчи проучвателен мандат на втората парламентарна сила. От "Има такъв народ" ще имат седемдневен срок да опитат да реализират мандата.

"Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог за изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителстово, излъчено от българския парламент, на основата на споделени принципи и приоритети, само легитимно правителство, което се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата", подчерта президентът Радев.На България и е нужен стабилен и солиден кабинет. Политическатата отговорност в момента лежи върху "Има такъв народ", а ние вече ще реагираме по начина, по който те действат. Нашата политическа линия ще е отговорна, както до момента", това каза Митов след връщането на мандата.

Десислава Атанасова обясни защо не са внесли проектокабинета за гласуване в Народното събрание. "Там вече се завърнаха най-ужасните порочни практики - гласуване с чужди карти, опити да се променя правилник с неясни правила. Българските граждани няма нужда да стават свидетели на низости от различни парламентарни групи при обсъждане на състав и структура на Министерски съвет".

По-рано министър-председателят в оставка Бойко Борисов обяви намерението на ГЕРБ. Той го съобщи чрез видео във Фейсбук, на което присъстват Даниел Митов, Томислав Дончев, Костадин Ангелов, Десислава Атанасова, Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева. "Не се подвеждайте вие по тях, работете си в парламента, защото хората гледат", обърна се Борисов към тях.

Решението идва, след като ГЕРБ-СДС не срещна подкрепа от "Има такъв народ" и "Демократична България".

„Има такъв народ” отказа поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за съставяне на кабинет

Ако имаше преговори щях да ви докладвам как са минали, обърна се Даниел Митов към Борисов. „Партиите, към които се обърнахме, решиха безотговорно и надменно да откажат преговорите с нас”, заяви Митов и определи постъпката им като политическа грешка и проява на политическа незрялост.

Борисов отбеляза, че българските граждани са видели как би изглеждал кабинет на ГЕРБ-СДС в "такава революционна" ситуация.

"Най-лесно е да откажеш среща, защото на нея трябва да дадеш аргумент", коментира Борисов. Той прогнозира нови избори. По думите му и "Има такъв народ" няма да състави правителство.

"Видях, че първите решения на новите депутати бяха да си вдигнат заплатата на 10 хил. лв. Видях и друга порочна практика - гласуването с чужди карти. Чухме как трябва да се режат крайници на политически опоненти и как не трябва да им се дава думата", заяви Борисов."Мутрите си вкараха адвокатите в парламента. До обяд те ще работят в съдебната зала и техните кантори, а следобед привикват главния прокурор и главния съдия да им се отчетат по тези дела. Те там ще ги мачкат. Каква независимост на съдиите ще има, когато адвокатите на престъпниците ги викат, за да им задават въпроси. Всеки ще гледа да е добре с адвокатите, за да може изслушването в парламента да му мине по гладко. Това е било и ще бъде практика. Вижте за какво гласуват!", каза още Борисов.

"Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот. Имат брутално мнозинство - 165 депутати. "Има такъв народ" с цялата си безотговорност и омраза, а защо ни мразят, защото сме им оставили най-стабилната държава за всички времена, те няма да се справят с това, което предлагат, говорят за електронно гласуване по пощите. Подкрепете всичко, което предлагат, но ясно обяснете какво ще се случва, защото това са хора без опит, водени от омраза само, видя се че нямат никакъв, дори и юридически капацитет, провалят всичко, до което се докоснат само за няколко дни. Тези трябва да ги държим да стоят максимум в живите предавания, за да ги вижда народът за какво става въпрос".

"Избори колкото щеш, но това не ги устройва, те искат да има мъгла, да обясняват, да лъжат, да подвеждат и след два месеца като има предсрочни избори отново ще се озовем в същата ситуация. Ако не сме първи, ще сме втори, пак ще е така. И пак ли ще бягаме от отговорност? Не се подвеждайте вие по тях, защото хората гледат. Българите са много мъдър народ затова те не ни дадоха да управляваме сами. Казаха може - най-добри сте, но под контрола на другите, за да сме сигурни, че всичко ще е наред, защото много компромати направиха, много глупости се изговориха".

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на ПГ на „ГЕРБ-СДС“ по-късно днес, на която съгласно конституционната процедура, връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.