"Всички се втурнаха да обслужват Радев, да му променят избирателните кодекси, без изобщо да се занимават с ежедневието на хората", заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов чрез видео във Фейсбук след среща на Министерския съвет.

Министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев пък посочи, че при връчването на мандата президентът е изрекъл лъжа. Румен Радев заяви, че "правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство".

Машинно гласуване на следващите избори, ще има и видеонаблюдение (ВИДЕО)

За разлика от парламента, ние работим, подчерта Борисов. "Днес е Велика сряда а това е ден на предателството и не случайно парламентът не се събра да работи".

"Няма ли да си ходим? Цяло лято искаха да си отидем. Вече трябваше да имат правителство и да са направили каквото искат и каквото лъжеха хората - един месец се мотаят. Това са измамници", каза Борисов.

Президентът връчи мандата на „Има такъв народ“, веднага го върнаха (ВИДЕО)

Възложихме на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на ЕК за окончателно изпращане на Плана за възстановяване, заяви Борисов.

„Видяхме, че няма други разумни предложения за Плана за възстановяване. Спазихме всички процедури с уважение към българския парламент. Вчера Томислав Дончев с групата, с която е работил, отиде, представи, обяснихме. Не чухме нищо градивно. Затова възложихме на Томислав Дончев, който сутринта е говорил с Европейската комисия, да започне консултациите със службите на ЕК с оглед окончателно изпращане на проекта в съответствие с изискванията на Регламент 24.11 от 2021 г“, допълни той.

Дончев за Националния план за възстановяване: До 2030 г. България има право на 50 млрд. лв.

Последният вариант на Плана за възстановяване е били изпратен на ЕК на 20 април, посочи Дончев. „След седмици и месеци на горещи политически дискусии по отношение на Плана, дали има какво да се добави. Вчера имаше 2 часа изслушване в Бюджетна комисия, където имахме възможност да запознаем народните представители от всички политически сили не само със съдържанието на документа, но и с всички процедури, свързани с изработването на Плана, всички изисквания, на които той трябва да отговаря и какви са отношенията и преговорите с ЕК, които са протекли“.

„Оттук нататък сме в състояние да стартираме процедурата, която ЕК препоръчва, т.нар. „предварителна проверка“, която ще удостовери дали Планът съответства на единадесетте критерия, които са заложени в регламента. Когато тази предварителна проверка приключи, Планът ще е готов. После предстои да бъде одобрен от ЕК и Европейския съвет“, обясни още той.

Борисов: Трифонов да обясни защо със 165 мандата не може да управлява (ВИДЕО)

"По нито една тема нямаме реален опонент. Скриха се, отново не показаха на хората какво искат, какво правят, единствено се водят от злобата и своята некадърност, национални предателства. Колкото повече виждат, че са некомпетентни и неподготвени да управляват, толкова по-злобни стават", заяви още премиерът в оставка.

"Тъжен ден е днес и съвпада с това национално предателство. За една шепа пари са предали Господ, а тези предадоха мечтите, очакванията на много хора. Ще ни вкарат в такава тежка криза, ще касират изборите. Радев потърква ръце и служебното правителство ще остане толкова, колкото той каже", добави той.