/ Facebook/ Бойко Борисов
"Вчера Радев каза правителството да работи. В същото време неговите подопечни малки партии в парламента ни наложиха противоконституционен мораториум. Той казва "работете и носете отговорност, докато аз се мотая", за да тече задкулиесието". Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов във видео, публикувано във Facebook профила му.

Навръх Цветница той се срещна с Даниел Митов и министрите в оставка Костадин Ангелов, Красен Кралев и Красимир Вълчев.

Премиерът критикува отново държавния глава, че не е изказал позиция по случая с Алексей Навални, ескалиращото напрежение в Източна Украйна и шпионските скандали.

Той упрекна и съпредседателя на "Демократична България", че дава безусловна подкрепа на втората по численост партия в парламента - "Има такъв народ" без да е ясна геополитическата й позиция, а отказва разговори за правителство на ГЕРБ.

"Ако им кажем, че сме съгласни Христо Иванов да е главен прокурор и Наско Атанасов - шеф на ДАНС, и веднага са при нас", коментира Бойко Борисов.

"Сигурен съм, че много скоро, когато радиомълчанието бъде нарушено, българските граждани ще си дадат сметка за кого са гласували и дали са били подведени", каза още той.

По време на срещата здравният министър даде информация за управлението на здравната криза.

От началото на пандемията сме осигурили над милиард за системата на здравеопазването. Това гарантира спокойствие на работещите", посочи здравният министър Ангелов.

„858 млн. лв. са разпределени, както следва: близо 85 млн. лв. за осигуряване на „Ремдесивир“, около 200 милиона са платени за ваксини. 5 милиона сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването. 395 милиона за подкрепа за всички, които работят на първа линия: медицински сестри, лекари, санитари. 50 милиона и 500 000 хиляди субсидии за лечебни заведения за болнична помощ в края на миналата година, които бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19“, изброи той.

Изключително добре вървим като темп на ваксинацията. Вече се наблюдава наваксване във всички области, посочи Ангелов. 

В понеделник у нас ще пристигне най-голямата досега пратка с ваксини на Pfizer – 138 000 дози, добави той.

„Това не е само наше постижение. Благодарим на големите държави, коити се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани. Имаме стотици хиляди ваксини. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини", коментира от своя страна Бойко Борисов.

Страната ни почти не усети третата вълна на коронавируса. Взимахме решенията буквално на 12 часа”, каза още здравният министър.

Надали хората щяха да ни поставят на първо място, ако не бяха видели усилията ни и резултатите”, заяви Борисов.

Спортният министър Красен Кралев припомни, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при спазване на мерките срещу COVID-19. "Вчера видяхме, че дистанцията се спазва. Има наблюдатели на всеки мач. Ако низходящата тенденция продължи до 2 седмици, ще има допускане на публика и на състезанията на закрито", поясни той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове.