БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май от президента Румен Радев. Информацията съобщи пред журналисти председателят на БСП-София Калоян Паргов след заседанието на Националния съвет на партията.

Това решиха членовете на Националният съвет на партията и парламентарната група на съвместно заседание на "Позитано" 20. Предложението е било подкрепено със 108 гласа "за" и 5 "въздържали се".

"Решението БСП да върне веднага третия мандат за съставяне на правителство е взето с голямо мнозинство - 108 гласа "за" и 5 "въздържал се". Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната", коментира Нинова. "Още повече, че президентът заяви в парламента, при откриването на сесията, че е готов със служебен кабинет" отбеляза тя.

"Да, можехме да вземем мандата и да печелим време, да правим опит да съставим правителство, което знаем, че е предварително обречено, просто за да си направим пиар, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Вземането на мандата и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов", посочи Нинова.

При избора дали да вземем мандата и да се бавим и да продължава управлението на Борисов или да върнем бързо мандата и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет, избрахме второто, заяви лидерът на БСП.

Вярваме, че с днешното наше решение даваме възможност на качествен, професионален служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе страната през кризата, добави Нинова.

Нинова: Ще предложим на Националния съвет три възможности за мандата

По-рано лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че ще бъдат предложени три варианта на Националния съвет на партията.

Очаква се третият мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на социалистите от президента на 5 май.