"Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи", каза държавният глава Румен Радев и посочи, че днес е важен ден за социалистичеката партия, защото трябва да реши как да процедира с връчването на третия мандат за съставяне на правителство.

БСП решава какво да прави с мандата на 1 май

Президентът е в Първомай по случай празника на града. Пред журналисти той коментира актуалната политическа обстановка.

Дали е готов със състав на евентуално служебно правителство, Румен Радев не каза и добави, че това ще стане ясно след като мине конституционната процедура за съставяне на кабинет и ако парламентарно представените партии не успеят да сформират правителство.

Държавният глава обясни, че е издал указа за обнародване на изборните промени, тъй като кабинетът на Борисов "дълго е пречел на машинното гласуване и вота на българите в чужбина.

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на БСП


Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, са евтина пропаганда. И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера когото и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в обществените консултации. По новия закон те ще се провеждат не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 г. Няма никаква драма, а просто евтини спекулации“, коментира още Радев.

Президентът издаде указ за новия Изборен кодекс

На въпрос ще се справи ли новият състав на ЦИК за евентуални избори през лятото, Радев заяви:

„Не мога да тълкувам, длъжни са да се справят. Затова действам толкова бързо. Ако има предсрочни избори, за да се справят, трябва тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на парламента. Това е залогът за успех".

На въпрос кога би насрочил избори, той заяви:

Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство. Чакаме развоя, всичко ще се реши тази седмица".

Румен Радев Първомай
БТА