/ Георги Димитров
Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение
Народното събрание подкрепи въвеждането на изцяло машинно гласуване в избирателни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се допуска само по изключение. Това решиха окончателно депутатите с гласуваните на второ четене промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ "Има такъв народ".

Предложението за машинно гласуване бе прието със 115 гласа "за", 73 - "против", и 32 - "въздържал се".

Депутатите дебатираха по текстовете в продължение на близо два часа.

Падна ограничението от 35 избирателни секции в държави, които са извън ЕС

Христо Гаджев (ГЕРБ) заяви, че с тези разпоредби, в страната, в секции с над 300 избиратели, ще гласуваме с машини, а в големите секции в чужбина с над 300 подадени заявления ще се гласува с бюлетини.

В хода на заседанието, след направена техническа бележка от председателя на парламента Ива Митева ("Има такъв народ"), текстовете за чужбина бяха прегласувани. Народните представители приеха машинното гласуване да бъде регламентирано и за секциите извън страната с над 300 избиратели.

За произвеждане на изборите на територията на страната се образуват 32 многомандатни изборни района, в това число три - в област София-град, и два - в област Пловдив, както и един многомандатен изборен район извън страната. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите.

В секциите за машинно гласуване на видно място в изборното помещение се поставя системна разписка от електронната система за машинно гласуване, която съдържа информация, в т.ч. криптографски идентификатор, за текущата версия на използвания софтуер. Системната разписка се разпечатва от електронната система за машинно гласуване в началото на изборния ден и преди започване на гласуването.

В процеса на удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване може да участват и представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на български неправителствени организации и на БАН, като на лицата се предоставя достъп до устройствата.

Когато се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване, ЦИК провежда съответния избор само с хартиени бюлетини и възлага на доставчика на устройствата да отстрани несъответствията.

Отхвърлено беше предложението при техническа възможност във всяка избирателна секция, образувана по реда на кодекса, да се осигурява излъчване онлайн в интернет на преброяването на гласовете чрез инсталирани в секцията камери за видеонаблюдение.
БТА