Партийната субсидия остава осем лева за действителен глас, парламентът отхвърли предложението за един лев

Парламентът отхвърли още на първо четене предложението за един лев партийна субсидия за получен глас. Така субсидията остава осем лева за действителен глас.

Това стана след прегласуване - 76 депутати бяха "за", 86 - "против" /основно БСП, ДПС и "Демократична България"/, шестима се въздържаха.

Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, e на "Има такъв народ". То беше аргументирано с резултатите от референдума през 2016 г.

Първоначално проектът беше приет с 93 гласа "за", 84 - "против", трима - "въздържал се". Той обаче беше отхвърлен след прегласуване.

Вносителят Ива Митева /"Има такъв народ"/ посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии. „Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година, те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия“, подчерта Митева.

Депутатите се събраха в парламента в първия си работен ден след Великден. В проекта за седмична програма за четвъртък и петък се предвижда на първо четене да бъдат разгледани и промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравето, както и в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Крум Зарков: Този парламент загуби шансовете си да просъществува и да създаде мнозинство

От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат промени в Закона за извънредното положение - добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. От "БСП за България" искат промяна на Кодекса за социално осигуряване, с която се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият на "Демократична България" - за създаване на временна комисия за проверка на строежите и обектите на територията на лесопарк "Росенец".

Другият е на БСП, с който да се възложи на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 Спутник V.