Очаква се президентът Румен Радев да разпусне парламента на 11 май и да назначи служебно правителство. Кой ще е новият премиер обаче е тайна. Радев даде жокер, че министър-председателят ще бъде мъж.

Засега се спрягат 3 имена за служебен премиер. Първото е на Бойко Рашков, пише NOVA. Той беше директор на Националната следствена служба, а в близкото минало оглавяваше Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Член е на Правния съвет на президента.

Друго вероятно име е на настоящия съветник на президента - Стефан Янев. Той вече участва веднъж в служебно правителство на Радев, като беше вицепремиер и министър на отбраната. В момента съветва държавния глава по въпросите за националната сигурност. 

Сред потенциалните служебни премиери е и Даниел Вълчев. Някогашният министър на образованието е извън политиката от години, а в момента е декан на Юридическия факултет на Софийския университет.

„Уведомявам ви, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата”, коментира Радев.

Самите социалисти още вчера уточниха, че не знаят кои от тях може да станат министри.

„За имена и по други такива въпроси не сме говорили с президента”, каза Христо Проданов от БСП.

Досега президентът направи веднъж служебен кабинет, който беше оглавен от професор Огнян Герджиков. Очаква се и във второто му правителство да има познати имена.
NOVA