Датата на изборите ще бъде 11 юли, каза пред журналисти в пазарджишкото село Радилово президентът Румен Радев.

Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото Конституцията изисква тези не повече от 2 месеца, добави той. Държавният глава посочи, че ако разпусне парламента в петък или понеделник, както се настоява, "това означава, че изборите отиват на 4 юли, а ЦИК не може да ги подготви за тази дата, защото няма да има време - тези 60 дни".

Запитан как ще изглежда служебният кабинет, Радев каза, че "служебното правителство, както всяко друго служебно правителство, ще служи на България. Това е негов дълг и право по Конституция".

Радев разпуска парламента, обяви датата на предсрочните избори

Президентът отказа друг коментар, но отбеляза, че следващият премиер ще бъде мъж.

Румен Радев посети село Радилово по повод празника на населеното място. Той поздрави жителите и гостите на селото и поднесе цветя пред паметника на априлци.

“На място като днешното, пред този паметник и хора като вас, човек се усеща българин. Разбира и преосмисля какво значи свобода, дълг, чест и достойнство“, заяви президентът и подчерта, че на 6 май отново ще отдадем почит към българските воини, които с живота си са извоювали свободата на България.

И БСП върна мандата, ще има предсрочни избори

Румен Радев Радилово
Прессекретариат на държавния глава


По-късно тази вечер президентът Румен Радев присъства в Пещера на тържествената заря- проверка по повод Деня на храбростта и на Българската армия и празника на родопския град.

В обръщението си към жителите и гостите на Пещера държавният глава посочи, че за него е чест да сподели с тях тази значима дата. Приемам символичният ключ на вашият град като огромна отговорност да бъда заедно с вас в моментите на изпитания, в моментите на радост, в дни,месеци и години, в които заедно да мислим и заедно да работим за бъдещето на България, отбеляза още Румен Радев. Той приветства усилията на местната администрация да развива социалната и туристическа инфраструктура, за да се дават успешни перспективи за по-успешен бизнес, за нови работни места и нови възможности за по-висок стандарт на живот.

Президентство на Република България


По повод утрешният празник - 6 май, президентът посочи, че не бива да забравяме да почетем паметта на всички знайни и незнайни войни и герои, отдали живота си, за да ни има днес и за да има България. Трябва да осъзнаем, че ние имаме огромен дълг пред нашите предци в нашите решения и в нашето служение на България, добави той.

Трябва да отдадем дължимата признателност на тези, които днес са в строя- нашите храбри български войни, които днес с много всеотдайност, риск и отговорност бдят за нашият спокоен ден, каза още в словото си Румен Радев. Държавният глава отбеляза също, че в утрешния ден трябва да почетем българските бойни традиции, защото под бойните знамена на Българската армия винаги са заставали ярки и просветени личности, национални водачи в трудни за Родината моменти.

БТА