/ Георги Димитров
"Само месец след изборите 45-ото Народно събрание приключва своята работа, започнахме в еуфория, завършваме в скандали", коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

КЕВР няма да позволи рязко повишаване на цените на парното и тока

Тя посочи, че парламентът е започнал с еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да е премиер, и завършва със "скандали уж за процедури". "Но зад тези уж процедури прозира друга истина - интереси, лобизъм, партиен егоизъм и личностни амбиции", коментира Нинова.

"Вместо съединението да ни направи силни срещу модела "ГЕРБ", разединението ни направи слаби и моделът продължава да управлява. Нещо повече, продължава да се подиграва с парламентарната република, защото вместо сега да е тук по силата на решението ни от сутринта да дойдат на парламентарен контрол, той седи в хола в Банкя и, ако сте видели последното му изказване, ни дава съвети и лъже за финансово-икономическото състояние на държавата", заяви лидерът на БСП.

Отново напрежение и скандали заради преизчисляването на пенсиите

"И днес сме отново в унизителната ситуация точно преди час Борисов да лъже, че завършва четиримесечието на годината с излишък от 115 млн. лева, защото икономиката процъфтявала въпреки кризата, коментира Корнелия Нинова. Няма 115 млн. лева излишък от растеж в икономиката", посочи тя.

И добави, че вероятно този излишък е заради едни 660 млн. лева, взети от концесията на Летище "София" преди месец, "за да му излезе сметката на хартия, че оставя държавата на излишък". 

"Този парламент за един месец не прие нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс, и не направи нито един парламентарен контрол на министър на Борисов", посочи Нинова.

Депутатите си удължиха работното време до приемане на решението за Спутник V

По думите й, този парламент не е свършил нищо и по отношение на антикризисните мерки. Нинова отбеляза, че първоначално БСП не е получила и подкрепа за мораториум върху действията на правителството в оставка.

Тя коментира, че в последния месец партиите са се отказали от някои от предизборните си обещания, докато БСП е внесла своите и единствена е поискала актуализация на бюджета, но не е получила подкрепа за предложението си Борисов да бъде задължен да внесе такава.

Скандали и обвинения срещу властта в Комисията по ревизията (ВИДЕО)

Лидерът на БСП коментира, че е зациклила и съдебната реформа, а в процедури се е "удавило" и общото желание да закрият специализирания съд и прокуратура. "Докато ние умуваме как да реформираме съдебната система и прокуратурата, днес пред прокуратурата стои голямо предизвикателство и то си има име - г-н Илчовски.

И ако сме правова държава, отдавна трябваше прокуратурата да се е самосезирала, да е разпитала хора, да е търсила доказателства и да е установила истината", посочи тя.

"Накичихте се с етикети на партии на протеста и придобихте самочувствие на самодостатъчни. Това беше грешка, колеги, първо, защото когато не сте си и помисляли за протест, БСП четири години тук се бореше с това статукво", заяви още Нинова.

"Ние категорично не сме статукво на Борисов и модела му, но сме системна, последователна, принципна партия, която каквото правеше в последните четири години, това прави и сега", посочи тя.

И БСП върна мандата, ще има предсрочни избори

"Сигурна съм, дори да него признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна", заяви Нинова. "Никога не е било никой да не говори с никого в един парламент, а днес и сега се докарахме до това състояние", посочи тя.

"Ще минат и тези избори, които се задават, но втори такъв провал - и особено в криза, хората няма да ни простят", заяви лидерът на БСП. По думите й, вече сме изправени пред политическа криза, остава да се намери разум в бъдещия парламент за доброто на България и с грижа за хората.
БТА