Днес Народното събрание се очаква да гласува да бъдат освободени от постовете си министрите в оставка на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. На тяхно място се очаква депутатите да изберат предложените от премиера Бойко Борисов кандидати за нови членове на правителството съответно Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

В началото на пленарното заседание вицепремиерът Томислав Дончев представи пред депутатите Проекта за решение за персонални промени в кабинета. От опозицията поискаха преди старите министри да бъдат освободени от постовете си новите да кажат как ще развиват ресорите си и какви политики ще предложат.

Кадровите смени в кабинета се правят двадесет дни след като тримата министри в третото правителство на Борисов декларираха решението си да се оттеглят от постовете. Първоначалното очакване бе персоналните промени в кабинета да се направят в четвъртък миналата седмица, но това не се случи. Причина за забавянето на правителствения ремонт бе, че държавният глава Румен Радев отказа да подпише в продължение на дни указ за освобождаването на Маринов от поста главен секретар на МВР, за да стане той министър, заради неспазена съгласувателна процедура. Вчера президентът подписа указа и това позволи промените в правителството да влязат в дневния ред на Народното събрание. Междувременно се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър на транспорта заради това, че първоначално посоченият кандидат Александър Манолев се отказа. Така днес депутатите ще изберат за поста досегашния председател на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.
 
Министерски оставки заради трагедията край Своге

Ето как се стигна до кадровите промени в правителството:

По искане на министър-председателя в последния ден на август оставки подадоха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на транспорта Ивайло Московски. На брифинг след това Радев и Нанков изтъкнаха, че с този акт поемат политическа отговорност за трагедията край Своге на 25 август, когато при автобусна катастрофа загинаха 17 души.

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви решението на управляващите тримата подали оставки министри да бъдат освободени. Министър-председателят представи и предложенията за нови министри на местата на подалите оставка. Премиерът номинира досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов за министър на ведомството. За министър на транспорта бе предложен заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. За бъдещ регионален министър пък премиерът предложи настоящия депутат от ГЕРБ Петя Аврамова. В сряда миналата седмица обаче не се стигна до гласуване на кадровите промени в кабинета, тъй като нямаше постъпил указ от държавния глава за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Радев обясни, че не може да подпише указа преди да е извършена съгласувателна процедура, каквато изисквали правилата. От думите на Радев се разбра, че веднага след като това бъде изпълнено, той ще подпише документа. Действията на държавния глава накараха мнозина да заговорят за напрежение и дори „война“ между институциите в последните дни, което той категорично отрече.
 
Президентът подписа указа за освобождаването на главния секретар на МВР

И докато промените се бавеха, един от кандидатите за министри – Александър Манолев, декларира след “мъжки разговор“ с премиера, че иска кандидатурата му да бъде оттеглена, а като аргументи изтъкна „атаки срещу него от определена група“.

Така се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър. Управляващите посочиха за бъдещ член на кабинета с ресор транспорт, информационни технологии и съобщения досегашният председател на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Маринов и това позволи персоналните промени в кабинета да бъдат направени от депутатите.

Всичко за трагичната катастрофа край Своге на 25 август четете тук

Очаква се след като бъдат гласувани оставките им, Нанков, Радев и Московски да се върнат в парламента като депутати.